fallback

Ципрас: Ще постигнем споразумението въпреки пречките

Предложението за новата спасителна програма ще бъде гледано в последния възможен момент

17:24 | 12.08.15 г. 124
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Оптимизъм за подписването на споразумението за третата спасителна програма за Гърция изрази премиерът на страната Алексис Ципрас по време на среща в Министерството на транспорта и инфраструктурата на Гърция.

„Въпреки пречките, които някои се опитват да поставят на нашия път, ще успеем да постигнем това споразумение“, коментира той, цитиран от гръцкото издание Kathimerini.

От седмици премиерът на южната ни съседка се опитва да прокара споразумението сред своите депутати. Гръцките медии обаче съобщават, че в последните часове Ципрас отново е получил удар от редиците на Сириза - председателят на гръцкия парламент Зои Константопулу е насрочила извънредното заседание на парламента, на което да се разгледа споразумението, за последния възможен момент в четвъртък вечерта.

Атина има да покрива задължения от малко над 3 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ) на 20 август. Надеждите на правителството са дотогава програмата да бъде одобрена и първите средства по нея – получени.

В същото време обаче Германия се опитва да отложи приемането на спасителната програма и по-точно изплащането на първия транш по нея, а в замяна на това предлага нов мостови заем за Атина, нещо срещу което гръцките власти се противопоставят остро.

По време на срещата си в Министерството на транспорта гръцкият премиер е допълнил още, че „този, който желае да пренареди еврозоната, няма да успее“, а европейските слабости няма да останат скрити. 

Според Алексис Ципрас през последните пет години корупцията се разраснала сериозно в Гърция, сочейки за пример даването на магистрали на концесия, и допълвайки, че не са изпълнявани проекти в полза на гръцкия народ, а за лични интереси. Именно това е довело до задълбочаване на кризата, отчита премиерът, цитиран от Protothema.

Той посочва също и че е подготвен законопроект, който да подобри прозрачността при провеждането на обществени поръчки в областта на строителството.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да проследите тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още