IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците са на ход за третата спасителна програма за Гърция

Алексис Ципрас и Ангела Меркел са разменили остри реплики по време на разговор във вторник, съобщават гръцки медии

14:34 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас. <em>Снимка:&nbsp;Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Всички технически подробности около споразумението за третата спасителна програма на Гърция вече са изгладени, потвърди в обедния брифинг на Европейската комисия (ЕК) говорителят Аника Брейдхарт.

До късно снощи гръцките власти и кредиторите са уточнявали детайли по споразумението, но правителството вече е представило списък със законодателни промени, които ще направи във връзка с изпълнението на условията по третата програма.

От думите на Брейдхарт стана ясно, че по отношение на договарянето на споразумението сега на ход са политиците.

Рано тази сутрин гръцкото правителство внесе предложението за споразумението в парламента. Премиерът Алексис Ципрас пък изпрати и писмо до председателя на парламента Зои Константопулу с искане за извънредно заседание, на което документът да бъде разгледан и одобрен от депутатите.

Гръцки медии коментират, че Ципрас отново ще бъде изправен под натиска на своите депутати, но и пред исканията на Берлин.

Ципрас е поискал споразумението да бъде разгледано още днес от комисиите в гръцкия парламент и да бъде гласувано утре от депутатите в пленарната зала. Константопулу обаче е забавила заседанието и документът ще бъде обсъден от комисиите в четвъртък, а след това бъде гласуван и в пленарната зала. Това обаче ще стане вечерта и дебатите могат да се проточат до ранните часове на петък. 

Greek Reporter пък съобщава за разменени остри реплики в телефонен разговор между Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел, провел се късно снощи. Германия настоява за отпускането на нов мостови заем за Атина, а първият транш от новата спасителна програма да бъде отпуснат, след като Гърция даде гаранции, че ще изпълни поетите задължения.

Това предложение обаче категорично не се приема от гръцкото правителство, а Ципрас на няколко пъти вече посочи, че споразумението е в резултат от постигнатите договорки след 17-часовите преговори между лидерите на еврозоната, провели се само преди месец – на 12 юли.

Вчера е имало и телефонни разговори между председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президента на Франция Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. По време на тях Юнкер е припомнил, че те са сред основните „архитекти“ на споразумението, допълни още говорителят на ЕК Брейдхарт.

Вероятно гласуването на споразумението в гръцкия парламент ще се проведе в четвъртък вечерта или в петък сутринта. Документът обаче ще трябва да получи одобрението и на германския Будендестаг.

Руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на местните медии, дава и някои подробности около приетите изисквания от страна на гръцкото правителство. Според тях Гърция трябва да постигне пълна либерализация на газовия пазар до 2018 г., почивен ден за магазините в неделя, както и промени при продажбата на лекарства без рецепта, които трябва да влязат в сила от юни 2016 г.

Срещу обещаните реформи Гърция ще получи 85 млрд. евро в следващите три години.

Кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още