IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с кредиторите влезе в парламента на Гърция

Гласуването в пленарната зала може да е в нощта на четвъртък срещу петък

09:48 | 12.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Споразумението с кредиторите влезе в парламента на Гърция

Текстът на споразумението между международните кредитори на Гърция и гръцкото правителство за третия спасителен план е внесен в гръцкия парламент тази нощ, предаде AFP. Информацията е поместена на сайта на парламента.

Текстът за програмата на стойност 85 милиарда евро за три години, който е над 400 страници, трябва да бъде ратифициран от депутатите. В сайта на парламента обаче не се уточнява кога точно ще започнат дебатите. 

Вчера Европейската комисия уточни, че има "споразумение по принцип на техническа основа" и че политическото му одобрение предстои. Говорителка в Брюксел заяви, че става дума за техническо споразумение, постигнато от гръцкия екип и от преговарящите от името на европейските институции.

Според гръцки парламентарен източник разглеждането на текста на споразумението в парламентарните комисии може да е в четвъртък, а гласуването в пленарната зала да е в нощта на четвъртък срещу петък.

Във вторник пък гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос поясни, че има един-два детайла по споразумението, които все още трябва да се уредят.

Договрката предвижда за периода 2015 - 2018 г. Гърция да постигне първичен дефицит от 0,25 процента от БВП през 2015 г., а после първични излишъци от 0,5 процента от БВП през 2016 г., 1,75 процента от БВП през 2017 г. и 3,5 процента от БВП през 2018 г. Първоначално се смяташе, че Гърция трябва да има излишък през всяка година. 

Комунистическият синдикат PAME отново призова гърците да протестират в четвъртък срещу спасителния план, който е възприеман като „Армагедон за работниците и народната класа“.

Гръцкият вестник Kathimerini пише, че списъкът с мерките за реформи и бюджетни съкращения обхваща 35 предписания, които Гърция трябва да приложи веднага. Предвидено е увеличаване на данъците за собствениците на кораби и премахване на данъчните облекчения за земеделските производители, например за по-евтини горива.

Намалената ставка на ДДС за островите в Егейско море ще бъде премахната най-късно до 2016 г. В момента данъкът е е 30 на сто по-нисък, отколкото на континента. 

Техническите преговори в Атина между гръцкото правителство и международните кредитори - МВФ, ЕЦБ и Еврокомисията, започнаха на 27 юли, водеха се в продължение на две седмици в хотел в центъра на Атина и приключиха с 22-часов маратон без да се спомене за каквито и да е разгорещени спорове.

Гърция се нуждае от ново финансиране преди 20 август, когато трябва да плати 3,2 милиарда евро на Европейската централна банка. Ето защо Еврокомисията настоява одобряването на споразумението, което трябва да мине и през парламентите на държавите от еврозоната, да бъде приключено до 20 август или в краен случай - до края на месеца.

Темата за Гърция следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Споразумението не решава въпроса с ЛИКВИДНОСТТА на гръцките банки. С НЕГО И БЕЗ НЕГО ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ В БАНКОВА ВАКАНЦИЯ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА!Как ще реагират ВЛОЖИТЕЛИТЕ чиито милиарди са блокирани в тези кредитни институции?Системата на КАПКОВО НАПОЯВАНЕ с по 60 ? на ден най вероятно ще доведе гърците до аржентинския вариант когато през 2001 година бе изметена цялата политическа класа.ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ВИЖДАТ ОПАСНОСТТА И СА НАЯСНО С ПРЕДСТОЯЩОТО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА!Едва ли те ще се съгласят да станат жертва на ПРЕДАТЕЛСТВОТО на ЦИПРАС И КОМПАНИЯ които подмениха вота на референдума. ЦИПРАС ВЕЧЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП! КРИЗАТА ПРОДЪЛЖАВА И ТЯ ВЕЧЕ НЕ Е САМО ГРЪЦКА , НО И ЕВРОПЕЙСКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още