fallback

ЕК: Няма напредък по договарянето на нов зимен пакет за доставки на газ от Русия

Планирана е нова тристранна среща по темата в края на септември

15:06 | 20.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия работи активно над договорянето на втори зимен пакет за доставки на природен газ от Русия през територията на Украйна в периода октомври 2015 година – март 2016 година. Вероятно среща между трите заинтересувани страни – ЕС, Русия и Украйна, ще има до края на септември.

Това съобщи по време на обедния брифинг в Брюксел комисарят по въпросите на енергетиката и климата Мигел Ариас Канете в коментар на въпроса може ли да бъдем изправени пред нова „газова“ война между Москва и Киев в края на годината.

Той обаче допълни, че на този етап няма напредък на тристранните разговори, водени досега. Последната среща беше през юли в австрийската столица Виена. Тогава "Нафтогаз" съобщи, че временно ще спре да купува газ от Русия, несъгласен с предложената цена на природния газ през третото тримесечие. 

„На политическо ниво няма съгласие между двете страни (Русия и Украйна – б. ред)“, посочи комисарят.

За Комисията е важно да гарантира зимните доставки на природен газ за общността, коментира още Канете. Той допълни, че през тази зима ще са необходими и по-големи количества газ, за да покрият реверсивните доставки от Източна Европа към Украйна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още