IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: ЕЦБ ще предприеме нови мерки само при съществен риск за инфлацията

Новият спад на цените на петрола и обезценяването на юана притискат инфлацията в еврозоната

16:15 | 25.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме допълнителни мерки, ако види значителен риск относно перспективите поред инфлацията, съобщи Bloomberg, базирайки се на изказване на вицепрезидента на банката Витор Констанцио.

Убеден съм, че пълното прилагане на програмите за изкупуване на активи в частния и публичния сектор, както вече беше обявено, ще доведат до продължително връщане на темповете на инфлация до нива, съответстващи на нашата дефиниция за ценова стабилност“, заяви Констанцио в Манхайм, Германия във вторник. „Както винаги Управителният съвет е готов да използва всички инструменти в рамките на мандата си, за да отговори на каквато и да е съществена промяна в перспективите за ценова стабилност“.

Новият спад на цените на петрола и изненадващото обезценяване на китайската валута на 11 август притискат инфлацията в еврозоната. През юли тя беше 0,2%, като базираната във Франкфурт ЕЦБ си е поставила за цел нивото ѝ да е малко под 2%. Последните развития може да доведат до известни понижения на прогнозите на ЕЦБ за потребителските цени през следващия месец.

Констанцио заяви, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни ценни книжа за 60 млрд. евро на месец е „безсрочна“.

В същото време обаче той допълни, че по-ниските очаквания за инфлацията в еврозоната за август се дължат основно на новите понижения на цените на петрола и сами по себе си не са причина за нови мерки, като удължаване на срока на програмата за количествени улеснения след първоначално заявения краен срок от септември 2016 г.

Паричната политика не може и не трябва да се опитва да коригира, защото тези ефекти един ден ще изчезнат“, каза още той. „Цената на петрола няма да спадне до нула.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още