IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отхвърля идеята за наказания на страните, които не приемат мигрантските квоти

Германският вътрешен министър предложи държавите, отказващи схемите за разселване, да получават по-малко средства от еврофондовете

14:20 | 15.09.15 г. 6
<p>
	<em>Бежанци чакат от сръбската страна на границата с Унгария. Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци чакат от сръбската страна на границата с Унгария. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) не е запозната с идеята държавите от Европейския съюз (ЕС), които не приемат предложените от нея квоти за разпределението на мигрантите, да бъдат лишени от част от общностните фондове. ЕК не възприема подобна идея, заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на комисията Маргаритис Скинас, цитиран от БТА.

Не подкрепяме налагането на наказания, нямаме правно задължение да предприемаме подобни мерки, предпочитаме да насърчаваме, вместо да наказваме, добави той. Няма правни условия за съкращаване на фондовете на ЕС при такива обстоятелства. Би трябвало, според подобна идея, да преразгледаме многогодишния бюджет на ЕС, а нямаме такова намерение, добави говорителят.

По повод провала на министрите на вътрешните работи на ЕС снощи да постигнат единодушие за утвърждаването на предложението на ЕК за разпределянето на 120 хиляди мигранти Скинас посочи, че се търси решение, което да бъде подкрепено от всички.

Същността на темата изисква поемането на отговорност от всички, допълни той по повод възможността предложението на комисията да бъде прието с гласовете на 16 от 28-те държави в ЕС.

Подробностите по нашето предложение подлежат на преговори, каза говорителката на ЕК Наташа Берто. Тя заяви вчера, че комисията би отстъпила от настояването си квотите да бъдат задължителни.

По-рано днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че ЕС трябва да обсъди начини да окаже натиск над страните, които са против разпределянето на мигранти. По негово мнение би било справедливо държавите от ЕС, които ползват средства от структурните фондове, но отказват схемите за разселване, "да получават по-малко средства". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Германците са се разпищолили и си мислят, че Европа им е бащиния. Последният път, като мислеха така, ядоха бая бой от руснаци и американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 години
и кво като спрат фондовете, по времето на Орешака ги спряха и негатива не ни уплаши... а Орбан с демонстрации не могат да го свалят, вече приобваха и ядоха бой от полицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Защото Унгария за съжаление е общо взето е изключение. Повечето хора трудно изграждат самостоятелно мнение по определени казуси и разчитат на медиите, а те от своя страна "услужливо" наблягат на "негативите" на всички опълчили се на Брюксел, а от там идва и прелома в обществените нагласи. Дори и американците не успяха да бутнат Орбан. Населението го подкрепя, но там хората са мислещи явно. Можеш ли да кажеш същото за българите в момента, а и не само много от богатите страни в ЕС също са изградени от хора, чакащи на готово да им бъдат "смелени" и "поднесени" решенията за политическо бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Защо смяташ, че обществото може да свали правителството, опълчило се Брюксел? Не смятам, че в Унгария случаят е такъв. Нито пък в други държави от Източна Европа. Виж у нас, може би да. Тук пропагандата, че без Брюксел нищо не може, тече ден и нощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Много ясно се вижда лицето на ЕС в момента! На практика "брюкселската клика" изнудва правителствата на суверенните страни от съюза чрез еврофондовете и по този начин ги държи в подчинение! Преведено на *** език това означава: Или изпълнявате безприкословно нашите нареждание, или без значение на правния мир в ЕС ние ви орязваме фондовете, по този начин надигаме обществата във вашите страни, те ви свалят и идват тези, които ще бъдат послушни! Вие си избирайте с нас или против нас, само да ви предупредим, че срещу няс няма как да спечелите. Толкова до общността на РАВНИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
В цяла Източна Европа има само една наг*зена пардон съгласна държава да приеме квотите за бежанци и да угоди на майка Германия. Сигурен съм, че ако швабите ни помолят учтиво бихме приели всичките 120 000 "мигранти"... Не че знаем какво да ги правим, но пък ще чуем "конгречулейшънс Борисоф"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още