IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешните министри от ЕС одобриха преместването на 40 хил. бежанци

Механизмът ще действа за период от две години и ще се отнася до хората, пристигнали в периода 15 август 2015 г. – 16 септември 2017 г. в Италия и Гърция

19:28 | 14.09.15 г.
Вътрешните министри от ЕС одобриха преместването на 40 хил. бежанци

Министрите на вътрешните работи на държавите от Европейския съюз (ЕС) окончателно одобриха преместването на 40 хил. лица, търсещи убежище, от Италия и Гърция към другите държави в общността през следващите две години, съобщават от пресцентъра на Съвета на ЕС.

Механизмът е временен и ще се прилага за търсещите убежище, пристигнали в Италия и Гърция в периода 15 август 2015 г. – 16 септември 2017 г. Предвижда се да бъдат разселени 24 хил. души от Италия и 16 хил. от Гърция, по определени критерии, включително да отговарят на изискванията за предоставяне на убежище. Държавите от ЕС, които ще се включат в този механизъм, ще получат по 6 хил. евро на човек, посочва се още в съобщението на Съвета.

“Това е важно политическо послание. Първите премествания на хора, които се нуждаят от международна закрила, могат да започнат бързо”, коментира вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Решението проправя пътя за сформирането на “горещи точки” в Гърция и Италия за регистриране и идентификация на бежанци. Преселването на хората обаче ще е на доброволна основа.

Досега държавите от ЕС са се съгласили да приемат 32 256 лица, търсещи убежище, като в България ще дойдат 450 души. Целта е броят им да достигне 40 хил. души до края на годината.

Квотата от 40 хил. души беше предложена от Съвета на ЕС през лятото, но срещна силна съпротива от страна на някои правителства. Със засилването на бежанската вълна обаче някои от лидерите на ЕС изглежда са променили позициите си.

Същевременно министрите обсъждат и новото предложение на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер за преместването на още 120 хил. души. Според проектодокументи от срещата, с които Ройтерс разполага, детайлите по схемата ще останат отворени за дискусия заради силната опозиция на няколко държави от Източна Европа.

В решението на Съвета на ЕС се посочва, че само в Италия през 2014 г. са пристигнали 177 хил. души, което е близо 4 пъти повече спрямо 2013 г., а през 2015 г. мигрантите към страната се увеличават с още по-бързи темпове. В Гърция пристигналите лица, търсещи убежище, са се увеличили шесткратно през 2014 г. спрямо 2013 г.  и тенденциите то тази година са подобни като тези в Италия.

В решението на министрите се посочва още, че ако друга страна-членка се изправи пред подобна безпрецедентна ситуация, Съветът, по предложение на ЕК и след консултация с Европейския парламент (ЕП), може да одобри допълнителни мерки в подкрепа на съответната държава.

Темата за бежанската криза в ЕС можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още