IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore пласира нови акции за 2,5 млрд. долара

Пласирането на нови акции е част от по-обхватна програма, целяща да намали дълга с една трета

17:36 | 16.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската миннодобивна компания Glencore пласира нови акции за 2,5 млрд. долара, за да погаси някои дългове и да защити кредитния си рейтинг на фона на поевтиняването на суровините, предава Bloomberg.

110 млн. акции на стойност 210 млн. долара е придобил главният изпълнителен директор Иван Гласенберг, за да задържи дела си в Glencore на ниво от 8,4%. Гласенберг и други топ мениджъри, които държат заедно 22 на сто от капитала, бяха обещали предварително, че няма да разводняват участието си.

Пласирането на нови акции е част от по-обхватна програма, целяща да намали дълга с една трета. През миналата седмица концернът обяви план за намаляване на дълговете с 10 млрд. долара. Освен увеличаване на капитала той предвижда замразяване на дивидентите и продажба на активи.

От началото на годината Glencore е най-слабият компонент в състава на индекса  FTSE 100 в Лондон. През миналата седмица концернът обяви план за намаляване на дълговете с 10 млрд. долара. Освен увеличаване на капитала той предвижда замразяване на дивидентите и продажба на активи.

Акциите са били продадени на цена от 125 пенса за брой, което съответства на премия от 2,4% спрямо курса на затваряне във вторник, поясни компанията.

Анмари Хордърн от Bloomberg с повече по темата:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още