fallback

Драги: В момента няма големи рискове за финансовата стабилност

Гуверньорът на ЕЦБ призова да бъде създадена схема за гарантиране на депозитите, за да бъдат защитени вложителите

20:12 | 23.09.15 г. 9
Автор - снимка
Създател

Въпреки много ниските лихви, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги "не вижда големи рискове за финансовата стабилност", като появата на нови спекулативни балони.

Това стана ясно от изслушването на банкер №1 на еврозоната пред комисията по икономически въпроси в Европейския парламент, предава БТА.

"Знам, че мнозина от вас преценяват внимателно потенциалното въздействие на ниските лихви върху финансовата стабилност", заяви Драги, цитиран от АФП, при изслушването пред европейските депутати.

"Много внимателно следим за рисковете, които могат да застрашат финансовата стабилност, но не виждаме те да се материализират засега", допълни още той.

Кредитирането е най-евтиното в Европа, където водещата лихва на ЕЦБ е 0,05 на сто от една година. Лихвите са ниски и в останалата част на света. Това означава, че за да носят доходи, парите трябва да бъдат пренасочени от традиционните вложения към други доходоносни източници, а това увеличава вероятността да се правят рисковани капиталовложения, отбелязва АФП.

Драги призова еврозоната да създаде схема за гарантиране на депозитите, за да бъдат защитени вложителите. Идея, на която Германия отдавна се противопоставя, информира ДПА.

Изпадналият в криза европейски валутен съюз вече въведе някои мерки, за да защити данъкоплатците, ако банките им срещнат затруднения, припомня ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още