IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали Джанет Йелън ще подтикне Марио Драги към действие?

ЕЦБ може и да започне да подсказва необходимостта от допълнителни стимули за еврозоната

08:39 | 22.09.15 г. 2
Дали Джанет Йелън ще подтикне Марио Драги към действие?

Състоянието на глобалната икономика принуди Джанет Йелън да поспре за размисъл. Това обаче би могло да подтикне Марио Драги към действие, пише Bloomberg в свой коментар.

След като Федералният резерв на САЩ реши да не увеличава лихвите заради опасенията за забавяне на световния растеж, Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да започне да подсказва необходимостта от допълнителни стимули за еврозоната.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги и други членове на ръководния орган на банката ще направят публични изяви през тази седмица, а серията данни за икономиката ще покажат дали и еврозоната не се поддава на проблемите.

Подобно на САЩ и еврозоната да има проблем с продължително ниската инфлация. За разлика от Йелън обаче, Драги не може да разчита на вътрешното търсене за увеличаването на цените.

Без значение дали решението на Фед да отложи увеличаването на лихвите, или ситуацията на развиващите се пазари подкрепя еврото, икономистите виждат все по-голяма вероятност ЕЦБ да даде допълнителен тласък на програмата си за изкупуване на активи.

“Притеснението е, че по-рано централните банкери бяха приели, че растежа на световната икономика ще бъде съществено по-силен през 2016 г., но това не изглежда вероятно сега”, коментира Ник Кунис, ръководител на звеното за макроикономически изследвания в ABN Amro Bank NV в Амстердам.

“Ако Фед беше вдигнал малко лихвите, това щеше да даде малко пространство на ЕЦБ. Сега обаче натискът върху ЕЦБ пак се увеличава”, допълва той-

Оптимизмът на централната банка на еврозоната, че възстановяването на икономиката и по-силното външно търсене ще тласнат инфлацията към целта от 2% в момента се заменя от загриженост, че световната икономика е обхваната от структурни промени. Петер Прает , главният икономист на ЕЦБ, каза по време на събитие в Женева в понеделник, че политиците "насилствено ще реагират", ако те стигнат до това заключение.

Обкръжението на Драги явно също споделя това мнение. Беноа Кьоре например коментира в своя реч в Париж, че перспективите за растежа на еврозоната “ясно отслабват” и не са подпомогнати от еврото, което сега укрепва спрямо валутите на основните търговски партньори.

От средата на юли единната валута натрупа повече от 3%, претеглена спрямо кошница от валути, и почти 4% спрямо долара.

Преди обръщението на Драги към Европарламента в сряда проучването сред мениджърите по продажбите може да подскаже дали инвеститорите в Европа в производствения сектор наистина се поддават на понижаването на външното търсене и дали потребителите на вътрешния пазар оказват подкрепа.

Има признаци, че скромното възстановяване на еврозоната няма да се изпари само заради сътресенията на пазарите и забавянето на Китай. Доверието на потребителите е в близост до най-високото ниво от финансовата криза насам, а банковото кредитиране на фирмите и домакинствате най-накрая отново нараства.

Скептиците по отношение на необходимостта от количествени облекчения, като президента на Bundesbank Йенс Вайдман, призовават за стабилна ръка на кормилото на паричната политика. Луис Мария Линде, който оглавява централната банка на Испания, заяви в понеделник, че решението на Фед не трябва да означава, че ЕЦБ трябва да променя своята програма за стимулиране на икономиката.

Според анализатори, тъй като програмата на ЕЦБ е само на няколко месеца, вероятно ръководството на банката ще се съсредоточи върху риторичната подкрепа. Goldman Sachs Group Inc. прогнозира наскоро, че ЕЦБ ще задържи темповете на изкупуване на активи на сегашното ниво до края на 2016 г., а прекратяване на програмата може да се очаква в средата на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Има куп доказателства(факти) ,че става въпрос за системна криза и съм описал какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне Трябва ресурсно базирана и планирана екологична икономика защото ''невидимата ръка'' на ''свободният пазар'' причини екологична ,енергийна и финансови катастрофи и трябва дълбока реформа на св.финан.система меко казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Незнам само дали тези банкери и т.н. икономисти наистина ли не осъзнават ,че става въпрос за системна криза обяснена 2009год. от г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Казано просто за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно защото Земята е затворена система с ограничени ресурси плюс екологичните проблеми.Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още