IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаване на лихвените проценти е възможно и до края на годината

Централният банкер на Фед в Сан Франциско заяви, че решението за запазване на нивата е било "на косъм"

12:53 | 20.09.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Има вероятност през тази година да има повишаване на лихвените проценти, тъй като решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) да ги запази без промяна е било „на косъм“, заяви един от централните банкери на Фед в събота, цитиран от Ройтерс.

Джон Уилямс, който е центрист и президент на Фед в Сан Франциско, заяви, че аргументите за и против стартиране на затягане на паричната политика на САЩ са относително изравнени сега, когато икономиката има солидна основа, което му дава увереност, че растежът на икономиката и пазара на труда ще продължат.

Уилямс, първият американски централен банкер с публично изказване след дългоочакваното решение на Фед в четвъртък, загатна, че е почти готов да подкрепи вдигането на лихвените проценти.

Той призна рисковете от забавяне на Китай и световен натиск надолу върху инфлацията, отбелязвайки, че повишаването на лихвените проценти през 2015 г. не е гарантирано. Той обаче каза, че пълна заетост в САЩ може да бъде постигната „в близко бъдеще“, а инфлацията, която все още е твърде ниска, трябва постепенно да се върне към целевата инфлация от 2%.

„Имайки предвид това, което постигнахме и продължаваме да правим по поставените ни цели, мисля, че следващата подходяща стъпка е постепенно повишаване на лихвените проценти, най-вероятно от някакъв момент през тази година“, каза той по време на конференция по финансовата система между Китай и САЩ.

Решението на Фед да запази лихвите в близост до нулата „бе на косъм според мен, отчасти отразявайки противоречивите сигнали, които получаваме“, заяви той. „Американската икономика продължава да укрепва макар световните развития да представляват риск за пълното изпълнение на целите ни“.

В четвъртък Фед се основа на рисковете от чужбина и натиска надолу върху инфлацията в САЩ от високия долар и ниските цени на суровините като причини за запазване на нивата на лихвите.

Инвеститорите реагираха предпазливо, като заложиха на вдигане на процентите за 2016 г. с 50% вероятност това да се случи на срещата на Фед през януари, сочат данни на пазарите на фючърси. Следващите срещи на Фед са насрочени за октомври и декември.

Уилямс, който гласува за политика в съответствие с решението от четвъртък, е близък съюзник на председателя на Фед Джанет Йелън и обикновено позициите му са в съответствие с тези на ключовите централни банкери. Както други представители на Фед, които искаха повишение на лихвените проценти през този месец, той гласува за отлагането на хода след обезкуражаващите признаци от Китай, които предизвикаха силна волатилност на световните пазари през август и септември.

Уилямс обаче заяви, че ситуацията в Китай не е „ужасна“.

Световните развития „определено водят към значителни предизвикателства и рискове, но като цяло съм позитивен за перспективите пред американската икономика“, заяви той.

Основните лихвени проценти в САЩ са в близост до нулата от дълбоката рецесия в края на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
По принцип е така, но само при "нормална" криза. При тежка криза, която заплашва да прерастне в депресия нещата се променят. Това големите умове в икономиката го знаят още от времето на Ървин Фишър, който през 30-те години на миналия век излиза с теорията за "дефлационно-дълговия капан" (debt-deflation trap).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати трилиони за да знаят хората ,и какво да се иска от политиците и т.н. държ.власти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Това което незнам е дали тези банкстери го правят умишлено или просто толкова им са умствените възможности и не могат да проумеят ,че става въпрос за системна криза ,и трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика ,и ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.html Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Анализа е много добър за отрицателните лихви - http://***.researchgate.net/profile/Ivan_Todorov/publication/235982190_The_Depreciating_Money_Theory_by_Silvio_Gesell_Applicability_Under_Contemporary_Conditions/links/0deec517ad1c87ad84000000.pdfно те не са решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Тъй като в коментар 2 питаш ''кой ще отговори'' ще кажа ,че за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
За мен цялата съвремнна икономическа теория и Система е тотално погрешна и сбъркана! Тя стъпва и е базирана на хипотезата, че хората постоянно и непрекъснато ще се стремят към все повече и повече, без оглед на това дали реално имат практическа, жизнена нужда от това "в повече", както и без оглед на трудностите и пречките по пътя към лелееното "в повече" !Голяма грешка и заблуда, които вече ясно лъснаха!Пазарите щели да се "саморегулират", пише в дебелите книги ?! Абсурд някакъв, лишен от реален физически смисъл! Как кантара ще се изравни, при положение, че в едината везна е пълна, а в другата празна? Значи или от пълната прехвърляме в празната, до изравняването, или от пълната изхвърляме всичко - и пак ще се изравни. Няма друг начин за "саморегулиране" (изравняване) - няма!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Аз ли съм *** или СИСТЕМАТА ви е сбъркана ?! В дебелите ви икономически книги пише, че при намаляване на лихвите (което наблюдавахме последните години) би трябвало да се наблюдава: 1. Спестяванетията се намалява (ама стана точно обратното) 2. Инвестициите, финансирани с банков кредит, и със собствени средства се увеличават (нищо подобно не стана) 3. Увеличава се потреблението и главно покупката на дълготрайни стоки за потребление (точно обратното стана)4. Увеличава националното производство и заетостта и съответно намалява безработицата (и това не стана в световен мащаб - точно обратното)Е питам простичко: От какъв зор мислят да вдигат лихвите, като това само ще засили още повече сприлата на пропадане? Дали "големите" умове изобщо знаят какво да направят? Изчерпа ли се СИСТЕМАТА - "харчи повече, отколкото реално имаш и от колкото реални имаш нужда"?Кой ще отговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
Misho ILIEV
преди 8 години
Това е добра инцикация. Време е за вдигане с 0.25% на fed funds target. Това ще даде малко повече стимул на американските банки да кредитират икономиката.Американският износ за Китай е сравнително нисък и една криза в Китай ще се отрази сравнително слабо на икономиката на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още