IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Като дрога

Президентът на ЕЦБ Марио Драги налива все повече пари в еврозоната, а икономиката става силно зависима от тях

08:36 | 14.09.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очевидно е, че светът има проблем със зависимостта си. Не, не става дума за алкохол, нито за кокаин, нито за по-модерни химически съединения, като Crystal Meth. Става дума за пари. Навсякъде из света централните банки вливат нови финансови средства в икономиката, а те никога не стигат. Резултатът – повече растеж и инфлация не може да бъдат лесно прекъснати. Така че решението е – повече от дрогата, въпреки че тя замъглява и отслабва връзката с реалността.

Преди седмица абсурдността бе напълно разкрита. Пазарите бяха застигнати от съобщение от Вашингтон, че нивото на безработицата в Америка се е свило. Повече работа, по-високи заплати, по-висока покупателна способност - добра новина, би си помислил всеки. Но тогава курсовете на пазарите се сринаха първо на Wall Street, след това и в Европа. Инвеститорите се опасяват, че предвид силната икономика Фед ще вдигне лихвените проценти. 

Седем години след избухването на финансовата криза светът се доведе до там, че евтините пари не са оценявани според това дали насърчават икономиката, а като самоцел. Финансовите пазари са обсебени от тях. Онова, което някога бе замислено като преходна помощ за страдащите икономики, сега се превръща в навик, от който светът трудно ще се отърве.

Или въобще няма. Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги обсъжда на глас дали да не засили мерките. Лихвените проценти са близко до нулата, в продължение на поне година Марио Драги и Сие ще продължат да купуват всеки месец облигации за 60 милиарда евро. Ако бъдем директни – ще печатат пари. Това е сигурно. И все пак той говори за разширяване на програмата. На практика тя няма граници, казва той. 

Но има един малък проблем. Докато евтините пари без съмнение насърчаваха икономиката през най-лошата фаза на финансовата криза, то в момента ефектът им е под въпрос. Дори Financial Times постави под въпрос през тази седмица дали трилионите на Драги ще помогнат. Въпреки че парите са по-евтини от всякога, компаниите не изпитват особено желание да инвестират.

Какви вреди обаче причиняват тези евтини пари, можеше да се прочете на първа страница на вестника. В Америка инвеститорите отново залагат на високорисковите ипотеки, които бяха първопричината за предизвикането на финансовата криза. Просто сега те не се наричат високорискови ипотечни кредити (subprime), а non-prime.

Тази тенденция всъщност не бива да изненадва никого. Когато сигурните кредити не си заслужават, инвеститорите посягат към други възможности. При това разликите между добрите и лошите ипотеки, между малките и големите рискове се размиват. Резултатът е почти неизбежен: нови балони. И ако те се спукат, ще има нужда от печатане на нови пари.

„Вече има достатъчно пари и достатъчно дълг“, заяви наскоро Волфганг Шойбле. Зле прикритият отчаян вик за помощ на германския стиснат финансов министър, който знае, че парите, които не струват почти нищо, съблазняват членките на ЕС да вдигнат дълговете си. Глобалният дълг днес е по-висок от всякога, тъй като натискът му благодарение на ниските лихвени проценти е трудно забележим. От друга страна, това означава, че централните банкери трябва да очакват изключително силни насрещни ветрове, ако отново искат да вдъхнат живот на лихвите. Така цикълът на евтините пари се подсилва от само себе си.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
С две думи, както някой беше казал, Бъдещето е илюзия, миналото е история, има само настояще. Или както е казал българския народ, "Дават ли ти - вземай, гонят ли те - бягай" Хората спряха да кълват да продажбата на бъдеще. Видяха, че ако вземаш и живееш сега, утре може и да не връщаш.Видяха, че като дойде мизерията, всички ядат дървото - и тези с кредитите и тези, дето са спестявали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
maximx
преди 8 години
Без да имам претенции за топ-икономист, съм напълно съгласен за пристрастеността на света към харченето, особено на развития свят... Дано да не излезне накрая, че не сме чак толкова развити, колкото си мислим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
инфлация има и то доста голяма но не там където я търсиш. просто начина по които се наливат парите не води до инфлация на потребителските цени а до инфлация на активите.-----Е как ще има инфлация на цените на стоките, като никой не ще да харчи зАлудо. А не искат да купуват, защото вече знаят каква е истината не искат да живеят "днес", затъвайки "утре"! Това толкова е очевадно и простичко, че не знам "големите" умове какво умуват, като то е просто като фасул! И друг път съм казвал, че СИЛАТА е в хората и, че новата ВОСР вече започна. Тя няма да е с гърмежи и "Аврора", а ще е тиха и кротка - "отказ от консумация"... което ще доведе до двоен удар - върху капиталиста и върху банките! Защо и едните и други смучеха кръвчицата на "работника"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
rainmaker
преди 8 години
инфлация има и то доста голяма но не там където я търсиш. просто начина по които се наливат парите не води до инфлация на потребителските цени а до инфлация на активите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Зле прикритият отчаян вик за помощ на германския стиснат финансов министър, който знае, че парите, които не струват почти нищо, съблазняват членките на ЕС да вдигнат дълговете си. ---Дълговете ги вдигат не хората, а правителствата, т.е. няколко човечЕта във всяка държава, решават да нахлузят нов чатал на врата на хората, знаейки, че те лично - няма да плащат и този дълг няма да ги засегне персонално! Малко са отделните хора, които нямат глава на раменете и ще тръгнат чрез нов дълг да избиват стария, увеличавайки още повече "тежестта върху шията си"!На хората не им трябват евтини пари, трябва им премахване на дълга ... това е истината ...и никакви купища пари, не могат да променят реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
fall
преди 8 години
Добра статия, но не коментират една от основните страни на проблема.Ресурсите и стоките са краен обем, който като цяло е сравнително константен по обем последните години, като физически стоки и суровини.От другата страна имаме постоянно растящ паричен ресурс с темпове от около 10-15% без да се отчита парични множител/мултипликатор.Инфлация йок.Въпросът е кога ще избие дисбаланса, дали ще е масов на всички стоки, демек инфлация, или свободните язовирни маси пари дето се наливат няма да залеят конкретна стока или отрасъл, и той да е стратегически, като зърното например. Може да стане страхотна далавера и да е начало на следващата световна война, но тя да не е физическа, а да се води с печатни средства, хартии, дето се печатат масово. Колко му е изкупуваш манджата, после ако искаш я зяносваш, и без това има огромни обеми хартии, много над обема на манджата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
За да се върти колелото на икономиката трябва да има крайно търсена а то се стимулира по два начина :- преразпределение - кредитиране При разпределението става въпрос за достойно заплащане на труда и ето малко факти за САЩ - средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността.През 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес.''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Наскоро излезе факта ,че 25% от работниците в света взимат до 2 долара на ден ?! - какво потребление да има с тези пари ????Проф.Стиглиц с нобел за икономика го обяснява в книгата си ''Цената на неравенството'' Останалото съм го обяснил в коментар 5 защото става въпрос за криза на системата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Отивай в ООН и им отвори очите.Стига само си спамил тук като развален грамофон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за системна криза и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и по-важното е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Че това проблем само на Европа ли е?Кой не печата и не се "дрогира" по този начин?Даже го докарахме дотам, че който не печата на макс изостава икономически от всички останали.need from Reset
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още