IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС губи 454 млрд. евро на година от сива икономика

Данъчните загуби на България възлизат на 18,8% от общите постъпления

21:13 | 24.09.15 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато Гърция повиши данъците върху потреблението през лятото в опит да увеличи държавните приходи, затруднените собственици на ресторанти възприеха стъпката като сериозен осакатяващ удар. Повишението обаче бе подложено и на критики заради това, че насърчава укриването на данъци, често описвано като „национален спорт“ на Гърция, коментира Financial Times.

Гърция има една от най-големите сиви икономики в Европа, но не е единствената страна, затруднена с борбата срещу укриването на данъци докато в същото време се опитва да ги увеличи.

По-рано през този месец Европейският съюз (ЕС) заяви, че правителствата ще се лишат от 168 млрд. евро от приходи от ДДС, след като не са успели да подобрят събирането им през 2013 г. Пиер Московици, икономическият комисар, призова правителствата да засилят борбата срещу укриването на данъци.

Изчисляването на общата стойност на укритите данъци е изключително трудно.

Според ново проучване на Фридрих Шнайдер, професор в австрийския Linz University, годишните загуби от данъци на ЕС заради сива икономика възлизат на 454 млрд. евро или 9,6% от общите данъчни приходи. Данъчните загуби варират от 4,5% от общите постъпления в Австрия до 18,8% в България.

Около една трета от загубите са от неотчетени финанси от бизнеси, които боравят със сериозни парични средства. Недекларираната заетост – от почистване до строителство, формира останалата част.

В развиващите се страни мащабът на сивата икономика е дори по-висок и включва повечето работни места извън земеделието, твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според Международния валутен фонд (МВФ) причините за това се крият в корупцията и прекомерните регулации, но фондът отбелязва, че сивата икономика има и позитивна роля като един вид подготовка за бъдещ икономически растеж.

Икономическата криза придаде мощен тласък на борбата със сивата икономика, твърди Андреас Пратц, партньор в компанията за финансови услуги AT Kearney. Според него правителствата са представили повече от 100 ограничителни мерки на недекларирана работа през последните години. Техният успех обаче зависи най-вече от прилагането им и Пратц съветва правителствата да използват както стимули, така и санкции.

Субсидиите и данъчните облекчения, например, са се доказали като полезни инструменти за стимулиране на премахването на неофициалната заетост. Белгийската схема с „ваучери за услуги“, които субсидират заетостта на хората, извършващи домашни услуги, свива особено успешно сивата икономика, казва той.

Друга популярна мярка включва предлагането на лотарийни награди въз основа на данъчните постъпления от продажби – идея, която е възприета в Португалия, Бразилия, Аржентина, Колумбия, Пуерто Рико, Тайван и Словакия.

Ограничаването на сделки с пари в брой стават все по-популярни. По-рано този месец Франция стана поредното правителство, което затегна правилата си в опит да намали анонимността, която генерира престъпност, тероризъм и укриване на данъци. Правителствата със слабо разпространение на банкови карти също предлагат стимули, за да насърчат преминаването към тях вместо използване на пари в брой. Колумбия и Аржентина са сред страните, въвели намалени ставки на ДДС за продажби, осъществени чрез кредитни карти.

Отдръпването от плащането в брой е най-забележимо в скандинавските страни, като например в Швеция паричните средства в употреба са намалели с една пета. На други места има бърз растеж на броя на банкнотите, което според Bank of England се дължи на опити за укриване на данъци.

Според експертите правителствата могат да извлекат големи ползи, изкарвайки работниците и бизнесите от сенките, но няма как напълно да унищожат укриването на данъци.

Проф. Шнайдер заявява: „Можете да успеете да намали с 20-30% сивата икономика, ако използвате умни политики, но не повече от това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
"Принципно погледнато плащането на данъци трябва да е доброволно колкото и плащането на стоките"Ха, ха ,ха :))))))))))))))Ти още малко, ама съвсем малко... и ще стигнеш до смисъла от задължителното ползване на пари САМО СЪС ЛИХВА... а после, след още доста, ще стигнеш и до смисъла от променящата се постоянно лихва /и в двете посоки разбира се/ !!! А след това, като се огледаш, и ще започнеш да видиш всичко което не се вижда при "нормално гледане" :))))))))))))))))))))))))))))))))))))Тогава, ще видиш, че всъщност никой не те лъже повече от нуждата на хората да бъдат лъгани, която самите хора имат възможност да променят постоянно! И следователно, щом те могат да променят нуждата да бъдат лъгани, но не го правят, значи така всъщност искат! А защо да не лъжеш тези, които всъщност това иска?А постоянството на механизма на лъгане, показва чрез ненуждата да се променя, липсата на необходимост, а не както маймуните "мислят", че тези дето ги лъжат са луди, вярвайки че самите те са ХОРА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Заместник-министъра на икономиката добре обяснява - http://darikfinance.bg/***/83787#comments - ''В тази модерна система данъците имат пет основни функции:.............''основният проблем е кражбите през разходите през бюджета и така се завърта един омагьосан кръг свързано и с достойното заплащане на труда - не може полицай да взима 1000лв. и Премиера 2500лв.отделна тема е раздутата администрация и т.н. кражби - аз говоря за принципи и трябва да се почне от някъде ОТ КЪДЕ ДА ПОЧНЕМ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
съгласен съм с теб в частта ,че услугите които държавата ни предлага са незадоволителни - краде през разходите на бюджета по всякакви начини но аз говоря за принципи ,че икономиката би функционирала по-добре ако всеки си гледа работата и не се краде защото сенчестата икономика е вид кражба дори косвено води до убийства защото когато не достигат пари в бюджета за здравеопазване тоест когато умират хора от липсата на пари за животоспасяващи лекарства и операции умират хора а това си е косвено убийство Пак повтарям аз говоря за принципи а практиката е друга и трябва да почнем от някъде - първо ТОТАЛНА ПРОЗРАЧНОСТ НА РАЗХОДИТЕ НА БЮДЖЕТА и после забрана на офшорките и т.н. с цел бюджетни излишъци но не за лихви по държ.дългове а за да се избегнат планетарните катастрофи - (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Сенчестата икономика в ЕС е 2,2 трилиона - https://infobalkani.wordpress.com/2014/03/10/%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0/Но първо се забраняват офшорките и Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки.В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo Естествено най-големият проблем е как се харчат парите във бюджета тоест трябва тотална прозрачност но аз говоря за принципи включително и за кражбата лихви по държ.дълг които идват от бюджета(данъците)Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' .................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
kefala
преди 8 години
Камъните,в теб е имало и нещо много интересно!!!!На сто процента те подкрепям!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Какъв е смисъла от това да се събират данъци при положение, че парите не се изразходват в интерес на тези от които се събират?? ЕС например годишно предоставя над 120 млрд. евро годишно безвъзмездна финансова помощ на Африка, Близкия Изток. В резултат на това реално половин Африка живее на помощи и реално тази финансова помощ води до "развъждането" на огромно количество имигранти, които тръгват на Север на завземат Европа и така цикълът се затваря. В Холандия държавата дава повече на бежанците отколкото на 2/3 от пенсионерите в страната, без бежанците да са внесли и 1 евро данък, а България на пенсионер дава 150 лева, на бежанец 1000. В такава система няма смисъл да се внася и 1 евроцент данък. Аз не искам да живея в страна, която ме третира като чужденец, докато харчи моите пари за спасяване на "бедните африкански деца" и "отчаяните бежанци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Това с данъците е шмекли капели!Плащаме данъци да ни управляват, наставляват, контролират!Всеки малък бизнес до определен оборот без данъци!Създадохме огромна администрация, която иска още и още пари, за да съществува!Ай стига!Можеш д ли да намериш вратичка ползвай я!Децата са по скъпи от администраторите!Ще ми се контят по телевизиите с последен писък на модата костюми, колите скъпи, къщите скъпи, аз данъци ще им плащат!Колкото могат да вземат, да вземат, ама каквото мога да скрия от надничарите ще скрия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още