IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП обвини Съвета на ЕС в липса на амбиция за справяне с бежанската криза

Европейските депутати искат реформа на Дъблинските правила и засилване на контрола по външните граници на ЕС

15:29 | 06.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕП обвини Съвета на ЕС в липса на амбиция за справяне с бежанската криза

Европейският парламент (ЕП) обвини Съвета на Европейския съюз (ЕС) в липса на амбиция за справянето с безпрецедентната бежанска криза.

Европейските депутати призоваха на днешния дебат за бежанците с участието на председателя на Съвета Доналд Туск за реформа на Дъблинските правила, които определят коя страна трябва да приеме молбите за убежище, отваряне на канали за законна миграция и борба с престъпните мрежи за трафик на хора.

Депутатите искат и предприемането на мерки за засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз (ЕС) и идентификацията, регистрацията и взимането на отпечатъци от пръстите на мигрантите в „горещи точки“.

Според ЕП сега е моментът за вземането на трудни решения, за да може „горещите точки“ да са напълно готови и да бъде отпуснат бюджет, коментира председателят на парламентарната Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешна сигурност, който отговаря за миграцията и правото на убежище, Клод Морайс.

Миграцията ще се обсъжда и по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври, както и на следващата Европейска среща на върха на 15 и 16 октомври, се посочва в съобщение на Европейския парламент, изпратено до медиите.

Припомняме, че ЕП подкрепи предложението на европейската комисия (ЕК) за разселването на 120 хил. мигранти на квотен принцип, макар схемата да срещна сериозна съпротива от страна на няколко централноевропейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още