IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК анализира смекчаване на процедурата за бюджетните дефицити заради бежанците

Едва след първия преглед на мерките, предприети от Атина, ще има разговори за дълга, съобщи Йерун Диселблум

11:45 | 06.10.15 г.
ЕК анализира смекчаване на процедурата за бюджетните дефицити заради бежанците

Европейската комисия анализира дали бежанската криза може да бъде определена като „извънредно обстоятелство“ и да смекчи бюджетната процедура по Пакта за стабилност и растеж. Това съобщи комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси по време на пресконференция след заседанието на Еврогрупата в Люксембург.

Той обаче обърна внимание, че процесът ще бъде продължителен и решение няма да има в близките дни.

Коментарът на Московиси беше направен на фона на все по-ясно чуващите се призиви за смекчаване на правилата за не по-голям от 3% от БВП бюджетен дефицит, което е предвидено в Пакта за стабилност и растеж. Причината за това са огромните разходи, свързани с бежанската вълна, определяна като най-сериозното преселение на хора след Втората световна война.

Предишните коментари на ЕК бяха, че бежанската вълна няма да окаже влияние на решенията на властите относно бюджетните процедури, дори и за Гърция, която е една от страните, които поема най-тежката част от бежанската вълна

Разширяването на бюджетните дефицити ще бъде тема на извънредна среща на Еврогрупата на 24 ноември, анонсира от своя страна председателят на неформалната организация на финансовите министри на еврозоната Йерун Диселблум.

Приветстваме ясно заявеното намерение на гръцките власти да работят за изпълнението на постигнатите договорки, коментира още председателят на Еврогрупата по отношение на другата важна тема, която са обсъдили финансовите министри – Гърция. Евклидос Цакалотос ги е запознал с изпълнението на заложените досега мерки, както и бъдещите планове на местните власти.

„Много е важно тези строги реформи да бъдат изпълнени, защото това е важно за връщането на доверието извън и в самата Гърция, което е критично за възстановяване на гръцката икономика“, каза още Диселблум.

До средата на ноември ще приключи и първия преглед на изпълнението на исканите от кредиторите мерки и тогава ще стане ясно дали Атина ще получи допълнителния транш от 2 млрд. евро.

Диселблум посочи още, че основното, в което ще се фокусира Еврогрупата сега, е първият преглед по изпълнение на гръцката програма, но през ноември – декември трябва да приключи и рекапитализацията на банките в страната.

Едва след това ще може да започне и дискусия относно дълговете на Гърция и тяхното устойчиво управление, допълни още Диселблум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още