IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Бежанската вълна не е основание за забавяне на реформите в Гърция

Темата за бежанците ще бъде сред основните в чакания с голям интерес телевизионен дебат между лидерите на водещите гръцки партии

15:31 | 08.09.15 г. 2
ЕК: Бежанската вълна не е основание за забавяне на реформите в Гърция

Бежанската вълна не се разглежда като част от споразумението между Гърция и кредиторите и страната трябва да изпълнява в срок своите ангажименти, записани в документа. Това стана ясно от думите на говорителя на Европейската комисия Александер Винтерщайн по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Неговият коментар беше в отговор на въпрос дали създалите се извънредни обстоятелства ще отложат изпълнението на част от тежките реформи, предвидени за октомври. В момента Гърция е сред най-тежко засегнатите от кризата с бежанците страна от Европейския съюз (ЕС).

През миналата седмица в Гърция беше комисарят по въпросите на вътрешния ред и миграцията Димитрис Аврамопулос и заедно с гръцките власти са били уточнени мерките за справяне с кризата. Поискана е помощ, която в момента се уточнява, обясни говорителят.

„Не виждам връзка със записаното в програмата, което трябва да бъде свършено“, каза още той.

На коментара, че криза от такъв мащаб засяга функционирането на цялата работа на държавата и ЕК трябва да вземе предвид това, Винтерщайн заяви, че институциите в Европа взимат предвид всички ефекти, не само за Гърция, но и за всички гранични държави в ЕС. Поради тази причина се обсъждат и мерки за подкрепа, включително и поисканата от гръцките власти.

По време на брифинга стана ясно още и че Гърция не е поискала активиране не Механизма за гражданска защита на ЕС. Механизмът се използва в подкрепа на държава от ЕС, пострадала от бедствие от различен характер. В него участват още и Исландия, Норвегия, Сърбия, Черна гора и Македония. 

Политиката за бежанците ще бъде една от основните теми по време на първия телевизионен дебат за предсрочните избори между лидерите на седемте водещи партии в Гърция, насрочен за 9 септември. Политиците ще изложат своите виждания за справянето с безработицата, икономическата криза и за реформите в здравеопазването и образованието. 

Социологическите проучвания показват, че голям процент от хората още не са решили как да гласуват. Затова и анализаторите очакват този дебат, както и насроченият за 14 септември само между лидерите на "Нова демокрация" Евангелис Меймеракис и на СИРИЗА Алексис Ципрас, да имат съществено значение за изборните резултати. 

Още за развитието на кризата в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Явно още има заблудени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Явно още има заблудени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още