IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Гърция трябва да продължи работата по спасителната програма до изборите

Лидерите на водещите партии вече водят задочен спор трябва ли страната да бъде управлявана от коалиционно правителство

20:32 | 28.08.15 г.
ЕК: Гърция трябва да продължи работата по спасителната програма до изборите

Пълна подкрепа на изпълнението на предвиденото в третия спасителен план за Гърция поиска председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер от служебния министър на страната Висилики Тану, пише „Катимерини”.

Председателят на Върховният съд на южната ни съседка положи клетва като временен премиер на Гърция и по-рано днес представи и министрите си.

В писмо до Тану Юнкер отбелязва важността предвидените мерки да бъдат изпълнявани навреме. „Европейските партньори и Гърция подписаха програма за подкрепа и Европейската комисия се нуждае от потвърждение на пълната подкрепа на програмата”, посочва Юнкер.

По-рано днес и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум се обърна към временното правителство на Гърция с призив, че трябва да продължи работата по изпълнение на условията на кредиторите за спасителната програма и преди изборите, допълва БТА, като се позовава на Ройтерс.

Целта е следващият кабинет на страната да не губи време. "Това ще бъде жизненоважно", изтъкна след заседание на холандското правителството Дейселблум, който е и министър на финансите на Холандия.

Той изрази увереност, че новият министър на финансите Йоргос Хулиаракос "знае какво прави, тъй като е бил една от водещите фигури в министерството през последната година и половина".

Страстите в Гърция тепърва ще се разгарят. От днес страната е в предизборна ситуация и водещите политически лидери започнаха да си разменят удари. Подалият оставка премиер и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас нееднократно се заканва да сложи край на „старата система”, довела страната до кризата.

Ципрас вече декларира, че няма да участва в коалиционен кабинет с партии като „Потами”, „Неа демократиа” или ПАСОК.

Пред свои съпартийци Ципрас днес пък е посочил, че предстоят тежки нови преговори относно дълга на Гърция, данъчните облекчения за фермерите и защитата на бедните. През уикенда в партията ще дискутират новата програма след изборите, които ще се проведат на 20 септември.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в момента – „Неа демократиа” Евангелос Меймаракис, пък обвини Ципрас, че с насрочване на изборите и избрал пътя на бягството. Той заяви още, че е дошъл краят на правителствата, съставяни от една политическа партия. 

Предварителните проучвания сякаш подсказват именно това – две партии ще са водещи в гръцкия парламент, но резултатите им няма да са достатъчни за сформиране на самостоятелно правителство. Ако изборите бяха днес, СИРИЗА ще спечели 23%, а „Неа демократиа” – 16,5% от гласовете на гърците.

"Меморандум или банкрут. Имаме истинската възможност да решим тази дилема на изборите", коментира още Ципрас в обръщение по повод началото на предизборната кампания. Отстъпихме крачка, но продължаваме напред, пък ще е слоганът на "Неа демократия" за вота. 

Случващото се в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още