IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формирането на правителство в Португалия изглежда трудна задача

Политическата несигурност след изборите от миналия уикенд заплашва да провали крехкото икономическо възстановяване в страната

09:26 | 08.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Педро Пасош Коелю е изправен пред трудна задача. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Педро Пасош Коелю е изправен пред трудна задача. Снимка: Ройтерс

След като преди ден Педро Пасош Коелю получи мандат да сформира правителство, сега се оказва, че задачата му няма да е никак лесна. Коалицията му спечели най-много гласове, но загуби парламентарно мнозинство на изборите в неделя и в момента той е служебен премиер.

Комунистите в Португалия биха подкрепили правителство, водено от социалистите, заяви междувременно лидерът на партията. Тази промяна в политиката допълнително ще усложни усилията на дясноцентристката коалиция да образува правителство на малцинството, предава Ройтерс.

Дясноцентристкото обединение на Пасош Коелю Portugal à Frente“ (PàF/ „Португалия напред“) има 104 места в 230-местния парламент, социалистите - 85 места, "Левият блок" - 19 и комунистите - 17.

„Едно решение за правителство, което неминуемо включва социалистите, ще има нашата политическа подкрепа, за да спрем повторението на тази политика на строги икономии", каза лидерът на Комунистическата партия Йеронимо де Соуса след среща с лидера на социалистите Антонио Коста.

Всичко това увеличава политическата несигурност след изборите от миналия уикенд, която заплашва да провали крехкото икономическо възстановяване в страната, която издържа години на строги икономии и беше спасена от своите партньори от еврозоната и Международния валутен фонд с помощта на кредитен пакет от 78 млрд. евро.

Ако Коелю се опита да създаде правителство, то ще се нуждае от подкрепата на социалистите в прокарването на новите закони. Те обаче са против политиките на строги икономии, но подкрепят бюджетните цели, договорени с Европейския съюз. И комунистите, и "Левият блок" настояват също така за предоговаряне на дълга на страната. 

Португалия наистина остава една от най-задлъжнелите страни в Европа с публичен дълг, равняващ се на 130% от националното производство. Международният валутен фонд (МВФ) наскоро заключи, че икономическото възстановяване остава крехко заради големия публичен и корпоративен дълг, високата безработица и слабия банков сектор.

По данни на Националния статистически институт икономиката, която се свиваше в продължение на десетилетие, за първи път се увеличава през 2014 г. - с 0,9 на сто. За тази година се очаква ръст от 1,5%.

Икономическият възход на страната се отразява и на пазара на труда. През второто тримесечие безработицата спада до 11,9 на сто. През миналите три месеца тя бе 13,7% - тоест 92 500 португалци повече без работа. И младежката безработица отстъпва, но въпреки това е много висока – 29,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още