IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия ли ще е следващата Гърция?

С евентуалното излизане на Aтина от еврозоната се засилват опасенията за икономическото бъдеще на "примерното дете" на Европа

18:17 | 28.06.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В очите на международните кредитори Португалия е блестящ пример за това, което можеше да бъде и Гърция: спасена страна, която си сътрудничи с кредиторите, стоически преминавайки през години на строги икономии, за да приложи реформи, които постепенно подобряват боледуващата ѝ икономика.

Но статутът на Лисабон на примерното дете на еврозоната, представяно като „доказателство“ за коригиращите програми на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, няма да бъде достатъчен да защити страната от последствията на пазарната турбуленция, в случай че Гърция напусне валутния блок, коментира The Financial Times.

„След Гърция Португалия е най-слабата брънка в еврозоната“, казва Антонио Ролдан от Eurasia Group.

След като през последните месеци разходите по заеми на Лисабон спаднаха до рекордно ниски стойности, миналата седмица те удариха най-високата си точка през тази година заради повишеното напрежение между Атина и кредиторите ѝ. Швейцарската банка UBS прогнозира, че разходите по заеми ще се удвоят, ако Гърция напусне еврозоната, поставяйки нов натиск върху все още крехките публични финанси на Португалия.

Възползвайки се от ниските разходи по заеми, Лисабон събра сериозно количество парични резерви и настоява, че е подготвен за всяка една ескалация на кризата.

„Ако нещо много сериозно се случи с Гърция, Португалия няма да бъде следващата жертва“, заяви министър-председателят Педро Пасош Коелю. „Министерството на финансите има капацитета да устои на всеки признак за нестабилност на пазарите през тази година и е добре подготвено и за първата половина на 2016 г.“.

Португалската агенция по публичните дългове IGCP казва, че освен да отговори на всички нужди по заемите на страната през 2015 г., агенцията възнамерява да осигури 10 млрд. евро паричен буфер за края на годината, който ще покрие около половината от изискванията по заемите през следващата година.

Други обаче са по-скептични.

„Съмнявам се, че можем да устоим на продължително премерване на силите на пазарите“, зави Фернандо Тейшейра дос Сантос, министър на финансите при предишното социалистическо правителство, което договори спасителния заем за 78 млрд. евро през 2011 г. „Паричният буфер ще покрие публичните финансови нужди за няколко месеца, но частните и банковите сектори също ще бъдат силно засегнати“, каза той в интервю.

Тригодишната спасителна програма, която Португалия завърши през миналата година, помогна да се трансформира тежкия текущ дефицит в излишък. Очаква се бюджетният дефицит за 2015 г. да спадне под 3% от националното производство за пръв път от 15 години. Икономиката отчита ръст за четири поредни тримесечия и прогнозите са да отчете ръст от 1,6% през тази година.

Португалия обаче остава една от най-задлъжнелите страни в Европа с публичен дълг, равняващ се на 130% от националното производство. Международният валутен фонд (МВФ) наскоро заключи, че икономическото възстановяване остава крехко заради големия публичен и корпоративен дълг, високата безработица и слабия банков сектор.

„Португалия се възприема като най-рисковия кредит в Европа след Гърция“, казва Лин Греъм-Тейлър, стратег в Rabobank. „Съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП) е високо, страната беше обект на спасителен заем и няма икономическата сила на други задлъжнели страни като Италия“.

Ако Гърция обяви дефолт по дълга си, инвеститорите се опасяват от криза в еврозоната. През 2012 г. „заразата“ повиши лихвени проценти по 10-годишните заеми до 18% и принуди предишното правителство да търси спасение от страна на ЕС и MВФ.

„Спредовете (на държавния дълг – бел. ред.) показват, че Португалия ще е първата, която ще пострада от „зараза“ в случай на Grexit“, казва Антонио Баросо, политически анализатор в Teneo Intelligence.

Въпреки подобренията през последните четири години, казва Ролдан, Португалия все още в изправена пред значителни конкурентни предизвикателства.

„Големите сектори на икономиката още не са конкурентоспособни, а образованието и уменията на работната сила в момента са сред най-ниските в ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие)“, допълва той.

Потенциалното въздействие на гръцката драма върху Португалия стана част от кампаниите на партиите преди парламентарните избори през есента. Управляващата дясноцентристка коалиция неочаквано се изравни по резултати със социалистите в предварителните проучвания. Коелю предупреждава за опасност от облекчаващи фискални ограничения.

След четири години на съкращаване на разходите и увеличаване на данъците, които засилиха най-лошата рецесия в страната за последните 40 години, подхранвайки рекордно високата безработица и вълната от емигранти, социалистите против строгите икономии се надяват да поемат управлението. Но според Антонио Пинто Коста, лисабонски професор по политология, „три месеца преди изборите резултатите са все по-несигурни“.

Антонио Коста, лидер на социалистите и кандидат за министър-председател, смекчи тона си срещу строгите икономии. След последната криза много португалци приеха, че подобна болезнена коригираща програма е единственият начин да продължат напред. „Когато Португалия се радва на най-силния си растеж от 10 години, наративът срещу строгите икономии вече не работи“, казва Ролдан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Дотук за 25 години видяхме какво стана, а като станат 44?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 6
Stefan--L
преди 8 години
Името ти отива напълно железен *** кон ! Невидях откъде в диалогът се намеси Русия ! Но Италиа отдавна страда и иска възвръщането на Италианската лира ! Европа още веднъж повтарям е създадена за да облагодетелства Германия Франция Белгия Холандия а всички останали влизайки в този съюз първоначално се задължават да изпълнят всички критерии или да затворят всички глави което на *** език ще рече изтръгване и унищожаване на всичко печелившо в дадената страна и след онищожаване на всичко ги заставят да теглят заеми и да плащат в несвяст! Всичко вече е преживяно от нас затваряне на атомната ни електроцентрала Козлудуй ,разбиването и унищожаването на селското ни стопанство, унищожаване на цялата ни енергетика чрез продажбата на ТЕЦОВЕТЕ ни на Америка разграбване на всичките ни печеливши предприятия включително и военно ремонтните ни заводи ! НАЗДРАВЕ ЗА ЕС СРЕДЕН ПРЪСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
"Португалия ли ще е следващата Гърция?".............И на тях ли ще им "отбият" 107 милиарда от дълга ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Положението е страшно и идеята ми е забрана на офшорки и т.н. ..."Това няма как да се случи никога при настоящия световен ред. Няма логика да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Положението е страшно и идеята ми е забрана на офшорки и т.н. ..."Това няма как да се случи никога при настоящия световен ред. Няма логика да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 18
Ironhorse
преди 8 години
Почини малко бре ;-)То верно, че луд умора няма, а само се поти, но ти надмина и таз сентенция.Преди да фалира Италия, твоята любима рус ще е утекла, защото Италия има по-голям БВП от Рус.Не само Италия, но и Холандия, Франция, а са все по-малки по територия и население. Как става така и *** не може да го проумее, та камо ли ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 8
Eon
преди 8 години
Стефане, ти фалира целия свят бе хахо :)))С какъв размах работиш само :)) евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 15
Stefan--L
преди 8 години
следващите са Испания Португалия Италия Австрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
А стига бе , не плаши ората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 17
Pitashtia
преди 8 години
Италия ще бъде следващата и то още догодина . Всеки италианец дължи 44 000 евро , а растежът е символичен докато дългът расте . Не ви се вярва , но цяла Европа е задлъжняла и ще фалира в близките години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още