fallback

Брюксел ще предложи нова схема за преразпределяне на 200 хил. бежанци догодина

Хората ще бъдат пренасочени към държавите от ЕС от лагери в Турция, Йордания и Ливан

09:41 | 19.10.15 г. 24

Брюксел ще предложи нова схема за преразпределение на бежанци от началото на следващата година. Тя може да обхване около 200 хил. души от лагери в Турция, Ливан и Йордания, съобщава FT.

Европейската комисия планира да предложи "структурна общоевропейска схема за преселване" през март като част от реформите за спиране на притока на хора от Турция и околните страни в Европейския съюз (ЕС).

Преразпределянето се вижда като част от сделката с Турция, която ЕС се надява да убеди да играе по-голяма роля в спирането на потока от мигранти към Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в неделя. Тя му обеща, че нейното правителство ще помогне да се възстановят преговорите за членство на Турция в ЕС в замяна на помощта на Анкара за спирането на прилива на мигранти към Европа.

“Германия е готова през тази година да отвори глава 17 и да определи критерии за 23 и 24”, коментира Меркел на пресконференция с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу.

Турция е кандидат за член на ЕС от 1999 г. Страната е отворила само 14 от 35 глави, тъй като преговорите започнаха през 2005 г. Затворена е само една-единствена глава от преговорите.

Пакетът на ЕС за Турция, договорен на срещата на върха в Брюксел през миналата седмица, изглежда доста отчаян, отбелязва изданието. Меркел обаче се спря на утвърждаването на списъка с отделни изисквания на Турция, включително облекчаване на визовия режим за турските граждани от следващото лято и промяна в позицията на ЕС относно арменското клане, определено от историците като първия геноцид на ХХ век.

През миналата седмица страните-членки на ЕС обещаха на Турция 3 млрд. евро, за да се справи с почти 2,5 млн. бежанци, предимно от съседна Сирия. В лагерите в Ливан пък броят на бежанците вече достига една трета от населението на страната.

Повече от 600 хил. мигранти са влезли в ЕС от началото на годината, сочат данни на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още