IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия и бежанците – основните теми за Меркел в Турция

Очакванията са канцлерът на Германия да обсъди финансирането, което Истанбул ще получи от ЕС за справянето с бежанската криза

09:33 | 18.10.15 г. 1
Сирия и бежанците – основните теми за Меркел в Турция

След заседанието на Европейския съвет в четвъртък и одобрените мерки в подкрепа на Турция, канцлерът на Германия Ангела Меркел ще посети днес (18 октомври) Истанбул. Основните теми на разговорите, които тя ще проведе с президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу, ще бъдат Сирия и бежанците, пише руската информационна агенция ТАСС.

Турция е страната, от която в ЕС навлизат огромни потоци бежанци. Основната им цел са едни от най-богатите и социални държави – Германия и Швеция. Германското общество беше шокирано от прогнозата, че през 2015 година в страната ще влязат 800 хил. мигранти – основно от Сирия и Афганистан, посочва още руската агенция.

И резултатите са налице – рейтингът на Ангела Меркел започна да намалява, а регионалните правителства коментират, че нямат нужните средства, за да се погрижат за бежанските потоци.

Меркел вече нарече Турция „ключова държава” за намаляване на прииждащите мигранти в ЕС. За да бъде изпълнена мисията й обаче са необходими допълнителни средства, които Брюксел обеща. По-късно през тази седмица се очаква да бъде определена точната сума, а спекулациите след Съвета сочеха, че Истанбул ще получи 3 млрд. евро.

Очакванията днес са, че финансирането също ще бъде сред основните теми на разговорите на германския канцлер с турските власти.

Другите отстъпки, които Турция получи през миналата седмица, са изготвяне на пътна карта за премахване на визовия режим за турските граждани в ЕС.

От десетилетия Турция е кандидат за членство в Евросъюза, но преговорният процес е замръзнал, основно заради обвиненията на Брюксел в нарушение на човешките права в страната.

Междувременно вчера на гръцкия остров Лесбос беше открит и първият в ЕС център за регистрация на бежанците. Готвят се още четири подобни центрове, които ще бъдат разположени на гръцките острови. Притокът на мигранти към Гърция не секва, въпреки влошените метеорологични условия и застудяването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"...спекулациите след Съвета сочеха, че Истанбул ще получи 3 млрд. евро."Спекулациите и извиването на ръце още не са почнали...Ердоган каза преди три дни 3 млрд., а след месец ? ЕС със липсата си на политика и политици сам сисъздаде рекетьор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още