fallback

Гръцката прокуратура се отказа да разследва плановете на Варуфакис за Grexit

"План Б" е бил тайна и не е обсъждан с кредиторите, обясни бившият финансов министър на южната ни съседка

13:19 | 21.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцката прокуратура официално се отказа от разследването на плановете на бившия финансов министър Янис Варуфакис за въвеждането на алтернативна валута в Гърция, пише Greek Reporter.

През лятото гръцки медии публикуваха скандален план на финансовото министерство за излизане от еврозаната. Според него южната ни съседка трябва да премине към паралелна система на разплащания, а базата данни на финансовото министерство, съдържаща личните данъчни номера на гърците – хакната.

Алексис Ципрас беше привикан от депутатите, за да даде обяснения по т.нар. „План Б“, след като Варуфакис обясни, че е изготвил документа по искане на премиера. Тогава Ципрас беше категоричен, че в плановете му не е влизало излизането на Гърция от еврозоната, но е искал да бъде подготвен за подобна ситуация.

През юли прокуратурата в южната ни съседка започна разследване дали могат да бъдат повдигнати криминални обвинения срещу Варуфакис заради „План Б“. Проверката не е показала, че има основание за това, става ясно месеци по-късно.

Самият Янис Варуфакис коментира, че плановете са били тайна и не са били обсъждани с кредиторите. 

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още