IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията чака обяснение от гръцкото правителство за плановете на Варуфакис

Премиерът Ципрас отново може да се окаже в трудната позиция да обяснява действията си пред депутатите

17:17 | 27.07.15 г.
<p>
	Алексис Ципрас и Янис Варуфакис в гръцкия парламент. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Янис Варуфакис в гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

24-ма депутати от „Неа Демократиа“ изпратиха официално писмо до премиера Алексис Ципрас с искане за обяснения на плановете на бившия финансов министър Янис Варуфакис за излизане от еврозоната, пише англоезичното издание на Kathimerini.

В своето писмо консерваторите настояват Ципрас да даде обяснение пред парламента дали подобен план действително съществува и дали е запознат с подробностите по него. Отправен е и въпрос към премиера относно следващите му стъпки по казуса и дали ще се търси политическа и юридическа отговорност по него.

Така лавиращият между критиките от своите депутати и опозицията премиер може отново да се наложи да дава трудни обяснения за действията си пред гръцкия парламент. Междувременно в Атина започнаха и официалните разговори на техническо ниво между Гърция и нейните кредитори. 

През уикенда Kathimerini публикува подробности около скандален план на Янис Варуфакис за действия при провал на разговорите с кредиторите на Атина.

Според тях страната трябва да премине на паралелна разплащателна система и да бъде хакната базата данни на финансовото министерство с личните данъчни номера, което е и нарушение на данъчната тайна, отбелязва още гръцкото издание.

Варуфакис коментира пред представители на международни хедж фондове, че е изготвил този план още преди изборите през януари по поръчка на Алексис Ципрас. 

В своето писмо депутатите от „Неа Демократиа“ посочват, че за подобни действия ,предвидени в плана на Янис Варуфакис, се носи не само политическа, но и наказателна отговорност.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още