IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас – майсторът на играта по оцеляване

В СИРИЗА временно заровиха томахавките – поне до извънредния конгрес на партията, който ще бъде свикан през есента

14:08 | 27.07.15 г.
<p>
	Алексис Ципрас успява да лавира между исканията на кредиторите и вътрешнопартийната си опозиция. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас успява да лавира между исканията на кредиторите и вътрешнопартийната си опозиция. Снимка: Ройтерс

В СИРИЗА временно изгладиха различията в очакване на извънреден конгрес на коалицията, който ще бъде свикан от председателя и премиер на страната Алексис Ципрас през септември, пишат гръцките медии. До това решение се е стигнало след поредните срещи в партията в последните дни.

Причината е да бъде дадено време на правителството да довърши преговорите с кредиторите по отношение на третата спасителна програма за Гърция.

Сътресенията в една политическа сила обикновено са предпоставка за израстването на опонентите й. Но в момента политическата среда в Гърция е всичко друго освен предвидима.

И последни обществени проучвания го доказват - партии като ПАСОК и „Неа Демократиа”, които 40 години управляваха страната, реално събират по-малко подкрепа, отколкото СИРИЗА. Нещо повече – подкрепата за коалицията расте спрямо началото на година – до 42,5%, спрямо малко под 37% през януари.

Рейтингът на самия премиер е най-висок сред останалите политици в страната – проучване на Kapa Research показва, че 60% от гърците одобряват действията му, макар че те предвещават тежки години на икономии. Вероятно дългите месеци на преговори, които дори и не са приключили още, карат гърците да смятат, че това правителство поне се опитва да ограничи негативните ефекти. Предишните декларираха, че нямат особен избор и подписваха исканите условия, макар и после да не ги изпълняваха. 

Изплаши ли се вътрешната опозиция от нови избори?

От началото на месеца Алексис Ципрас е поставен под жесток натиск – от своите редици, защото прие нови условия за икономии, от опозицията, която макар и без лице, го обвини за затъването на страната в тежка криза през последните месеци, а и от европейските партньори предложили неизпълними условия.

Обаче на този етап оцеляващият премиер успява да прокара всичко, което поиска. След 17 часа на преговори в Брюксел се пребори да запази Гърция в еврозоната и да договори нови 86 млрд. евро, които да помогнат на страната в следващите три години да връща дълговете си, а икономиката да дръпне напред.

След множество срещи и заседания спечели среднощни гласувания в гръцкия парламент на конкретните мерки, поискани от кредиторите, и парира (засега) разрастването на недоволството в СИРИЗА. Според медийни публикации преди важния вот от миналата сряда Ципрас е имал среща със своите депутати и е коментирал, че освен "удобно скрити зад неговия подпис" остри критики срещу споразумението, постигнато в Брюксел, не е чул никакви предложения.

Отказът от споразумението означава излизане на Гърция от еврозоната, което страната няма пари да реализира. Гръцките медии припомнят идеите на лидера на левите в СИРИЗА Панайотис Лафазанис, според когото правителството може да „заграби” 22 млрд. евро от банковите резерви и така да премине отново към своя валута.

Финансовият министър Янис Варуфакис е предлагал излизане от еврозоната и плащане на пенсии с дългови документи. Плановете му обаче съвпадат с тези на смятания за враг на Гърция №1 финансов министър на Германия Волфганг Шойбле.

„Хайде да отидем и да обясним това на гръцкия народ”, е приканил своите Ципрас.

И получи недвусмислен отговор на коментара си след последното гласуване от страна на Варуфакис със "за" и двучасова „откровена” среща с председателя на парламента Зои Константопулу, която също е яростен противник на споразумението и го смята за опит за преврат.

След своята среща Ципрас и Константопулу обаче се съгласиха, че дисонансът между институциите в момента не е желателен и отново демонстрираха добри отношения по време на офциална церемония по повод края на диктатурата на Черните генерали на 23 юли. 

Самият Ципрас е единственият лидер на водеща политическа формация в страната, роден след възстанвяването на демокрацията в страната през лятото на 1974 година. 

Томахавките са заровени, но амбициите едва ли свършват дотук. Какво все пак може да спечели лявото крило в СИРИЗА, ако реши да се отцепи от коалицията и да участва самостоятелно при евентуални избори през есента – вероятно няколко места в парламента от гласовете срещу налаганите от ЕС строги икономии.

В същото време Ципрас, разбира се, губи тези гласове, но е в състояние да привлече гласоподавателите в центъра, които желаят да останат в еврозоната и ЕС. А проучванията показват, че над 70% от гърците подкрепят еврото и са съгласни на нова спасителна програма, стига тя да ги остави в еврозоната.

Засега спокойствието се завръща в редиците на СИРИЗА и вниманието е насочено отново върху Тройката, която се завърна в Атина, и предстоящите нови тежки преговори за програмата. Техническите разговори така и не започнаха в петък, защото институциите търсеха сигурно място, където да провеждат срещите си.

Отложените разговори започват в понеделеник и ще бъдат провеждани в хотел в центъра на гръцката столица. 

Интересен факт, който не получи задоволителен коментар от еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси, е и отлагането на този етап на приемането на мерки за нови данъци за земеделските стопани и ранното пенсиониране. Появиха се и намеци, че ако Атина изпълнява приетите договорки, може да се говори и за „облекчаване на дълговото бреме” на Гърция, което беше немислимо досега. 

Но само времето ще покаже ще успее ли оцеляващият Ципрас да се превърне в реформатора Ципрас, който ще изведе страната от кризата - от 2008 година досега гръцката иконокима е загубила 700 хил. работни места, или ще остане сладкодумният харизматичен лидер, чиито позитивни послания се харесват на гърците. 

В Европа пък предстои гореща есен с изборите в Испания и Португалия, а Атина действително може да се окаже неудобно камъче в обувката на европейските институции.

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още