IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните цели - Mission Impossible за Атина

Нито една държава не е успявала да поддържа първичен бюджетен излишък от 5% от БВП за 20 години

11:36 | 23.07.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пенсионер се разхожда пред затворени магазини в центъра на Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пенсионер се разхожда пред затворени магазини в центъра на Атина. Снимка: Ройтерс

Измамно спокойствие настъпи в дълговия спор между кредиторите и Гърция. Парламентът в Атина приема на седмични цикли реформите си, като преди часове премиерът Алексис Ципрас премина успешно през поредната конфронтация с отцепниците в своята група. Гърция се бори да отговори на изискванията на кредиторите. Но сега вече може да настъпи и следващият акт в гръцката драма – същинските преговори по третия пакет за помощи.

През следващите седмици Атина и нейните кредитори ще работят по подробностите за финансовата помощ. Планът на кредиторът звучи просто: Гърция в продължение на десетилетия ще трябва да трупа своите огромни бюджетни излишъци в касите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и страните от еврозоната, като така изплати дълга си.

Но по този начин те изпращат Гърция на една невъзможна мисия. Всички исторически опити и сравнения показват, че спестовните цели, които биха били необходими за Атина, за да намали дори само наполовина своя дълг, не може да бъдат понесени за продължително време. Атина трябва да постигне историческо чудо. Кредиторите искат от Гърция нещо, което нито една страна в света досега не е успявала да направи, дори и Германия, пише в свой анализ германската икономическа телевизия N-TV. 

МВФ твърди, че нивото на гръцкия държавен дълг ще се покачи до невероятните 200% от брутния вътрешен продукт до 2017 г. Ако Атина успее да намали това ниво до половината равнище в рамките на следващите 20 години, ще трябва да поддържа първичен бюджетен излишък от 5% от БВП за същия период. Такова постижение не е било по силите на нито една страна дори за 10 години.

Още през миналата година икономистите Бари Айхънгрийн от Университета в Калифорния и Уго Паница от Женевския Graduate Institute анализираха в исторически аспект плановете на ЕС за строги икономии въз основа на сравнения в 54 индустриализирани и развиващи се страни. Резултатът: между 1974 г. и 2013 г. само три страни имат първичен излишък от 5 на сто от брутния вътрешен продукт, който поддържат в продължение на най-малко десет години: Белгия, Норвегия и Сингапур. И трите са изключения: Белгия спестява под външен натиск, за да спази критериите за членството в еврозоната, Норвегия разполага с петрол, а Сингапур е една авторитарна диктатура, управлявала срещу населението.

Дори и целите за икономии в размер на средно 3% от БВП са спазени само от още осем страни за период от над десет години – Канада, Дания, Финландия, Италия, Южна Корея, Нова Зеландия, Турция и Ирландия. В Белгия икономиите продължават дори цели 22 години, в Ирландия – 21 години. Но всички тези истории на успеха едва ли може да са модел за подражание за Гърция. Защото Дъблин и Сие имат нещо, с което Атина не разполага: собствена валута, която властите биха могли да девалвират, за да стимулират икономиката.

И дори Германия никога не е постигала това, което се иска сега от Гърция: Според МВФ Берлин е постигал в 15 от последните 25 години първичен излишък. Но поредицата от строги икономии се прекъсва след не повече от четири години. А най-високият излишък в периода е средно само 1,9% от икономическото производство. След като в държавната хазна започнат да се трупат повече пари, отколкото се харчат, в демокрациите се оформя натиск за тяхното харчене. Избирателите не обичат продължителното затягане на коланите.

Ето защо най-важният извод на икономистите е, че постоянните бюджетни икономии са възможни в повечето случаи за продължителен период само ако икономиката се развива добре. Защото тогава правителството не трябва наистина да спестява, а просто може да си позволи това, тъй като данъчните приходи извират. Според историческите факти излишъците са не толкова награда за стремежите на финансовите министри, а преди всичко страничен ефект на добрата икономика.

Точно с такава растяща икономика обаче Гърция не разполага. Още преди преговорите за третия пакет да са започнали, Европейската комисия призна индиректно несъстоятелността на своя собствен план за икономии. Гръцката икономика ще се свие тази година с между два и четири процента, оценява Евростат. Едва през 2017 г. се очаква отново ръст, но само ако политическата ситуация и банките се стабилизират.

Така че каква е алтернативата на икономиите? Айхънгрийн и Паница виждат три възможности. Страните от еврозоната просто започват да живеят с високите нива на дълга – в края на краищата критериите от Маастрихт са произволни ограничения, които са определени политически. Втората възможност е те да допринасят за повече растеж. Или да орежат част от дълга. Решението за това е у политиците, пишат изследователите. Но едно нещо е ясно.

„Сценарий, в който официални лица от ЕК си представят, че е възможно едно съотношение на дълга за 20 години да спадне до 60 на сто, е неправдоподобен. Официална стратегия с тази цел и нежеланието да се обсъждат по-реалистични алтернативи няма да помогнат никому".  

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 8 години
Кажи ги тия гръцки стоки или си првиш само гимнастика на пръстите. Аз съм през ден в Гърция и много добре знам какво има тяхно у нас и наше в Гърция.Знам и кои гърци работтят по 12ч и кои по 3ч.Гърците ги спасяват на защото са гърци, част от Европа, измислили декорацията и пр.. алабла. Причината е само една- ЕВРО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
А вероятно някои малко по-будни души ще запитат: и защо някой трябва някому да дава?Щото в NewСССР е така...малко като в старият-едни се предвижда да произвеждат домати, други коли, трети дрехи...и те така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
А вероятно някои малко по-будни души ще запитат: и защо някой трябва някому да дава?Просто е като бял боб: защото някои от икономическите субекти весове са влачили от цял свят и са трупали богатства, а други са били влачени и разорявани. Сега, в светлината на новите реалности, когато се говори за солидарност, единство и съюзи, редно е баластните денивелации да бъдат преразпределени, иначе корабът се накланя и започва да се пълни. Другият вариант е всеки за себе си, всеки по пътя си. Но наистина няма никаква логика и никой няма да допусне Гърция да излезе от съюз, в който да останат да участват България и Румъния! Фалиралата и затънала в хаос Гърция е много, много по-важна и ценна за ЕС и най-вече за Шефа на ЕС от България и Румъния заедно, + бъдещите членове, if any... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Това ни е национален проблем - хронично затворените очи и наследствената тъпота, съчетани с голям мерак и голяма уста.Няма да ти изреждам - изреждал съм вече на такива като теб - ефект няма! Продължават да пишат същите шитни...И никой *** никога няма да си зададе въпроса, защо винаги всички дават на гърците, а на нас никой никога...?!!! Или май имаше едни, дето ни даваха по едно време разни неща, ама ние така им благодарихме, че станаха пишман и едва ли ще погледнат пак насам... хахаха!Проблемите на Гърция са проблеми на цяла Европа! Когато Европа намери път да си реши дълговите и растежни проблеми, и Гърция ще ги реши, защото е част от Европа. Ние НЕ СМЕ!!! А "Благодаря ти Бойко, благодаря ти България!" е лигаво-пияндурски етюд на политически клоун без никаква прагматична стойност!Така мислим аз, комунето Мави Гьоз - преживял и комунизма, и капитализма, и турските сериали по българските телевизии, и още мърдащ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Баланса ни с Гърция е положителен , а ако нямаха тези заеми или помощи които им дава запада щяха да са по зле от България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Баланса ни с Гърция е положителен , а ако нямаха тези заеми или помощи които им дава запада щяха да са по зле от България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 8 години
Мави точно за това гърците трябва да фалират защото това непрекъснато дотиране на гръцката икономика убива българската - Нека да сме на равни начала и тогава ще видиш как българските стоки в Гърция ще са повече от гръцките стоки в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
TomaNeverni
преди 8 години
Икакви са гръцките стоки в българските магазини?Освен сезонните плодове и зеленчущи друго не се сещам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Ето ви тука една гледка от един български плаж в средата на ТОП-сезона:http://weather-webcam.eu/webcam-kamera-web-cam-from-lozenec-cherno-more-plaj-centralenТова е място, където преди години не можеше да се стъпи! Сега е като след неутронна бомба! Има уебкамери от всеки български курорт - който иска, да разгледа за какво става дума! А в Гърция не можеш да се разминеш по улиците из курортите им...!!!А вие тука продължавайте да се правите на много умни и да учите гърците на акъл... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
"Има само един проблем гърците трябва да почнат да работят,а това не знам как ще стане"Много лесно - ще идват да се учат от нас! Ние нали много работим и сме за пример - ще им покажем... хахаха!Аз ви предлагам, когато ние напълним гръцките магазини с българска стока, а не обратното, както е в момента, тогава да се правите на много умни, да давате акъл на гърците и да ги учите кое-как... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още