IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката прокуратура се отказа да разследва плановете на Варуфакис за Grexit

"План Б" е бил тайна и не е обсъждан с кредиторите, обясни бившият финансов министър на южната ни съседка

13:19 | 21.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцката прокуратура се отказа да разследва плановете на Варуфакис за Grexit

Гръцката прокуратура официално се отказа от разследването на плановете на бившия финансов министър Янис Варуфакис за въвеждането на алтернативна валута в Гърция, пише Greek Reporter.

През лятото гръцки медии публикуваха скандален план на финансовото министерство за излизане от еврозаната. Според него южната ни съседка трябва да премине към паралелна система на разплащания, а базата данни на финансовото министерство, съдържаща личните данъчни номера на гърците – хакната.

Алексис Ципрас беше привикан от депутатите, за да даде обяснения по т.нар. „План Б“, след като Варуфакис обясни, че е изготвил документа по искане на премиера. Тогава Ципрас беше категоричен, че в плановете му не е влизало излизането на Гърция от еврозоната, но е искал да бъде подготвен за подобна ситуация.

През юли прокуратурата в южната ни съседка започна разследване дали могат да бъдат повдигнати криминални обвинения срещу Варуфакис заради „План Б“. Проверката не е показала, че има основание за това, става ясно месеци по-късно.

Самият Янис Варуфакис коментира, че плановете са били тайна и не са били обсъждани с кредиторите. 

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още