IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения започва да строи стена на границата си с Хърватия

Турция е похарчила 8,5 млрд. долара за бежанците в лагерите на територията на страната, коментира Реджеп Ердоган

11:58 | 11.11.15 г. 1
Словения започва да строи стена на границата си с Хърватия

Словения започва да поставя временни ограждения по границата си с Хърватия, съобщава британският вестник The Guardian. Целта е да бъде ограничен потокът от мигранти. От средата на октомври в алпийската държава са влезнали 180 хил. бежанци, основно от Сирия и Афганистан.

Решението за засилване на граничния контрол беше взето по време на правителствено заседание във вторник и военни и полицейски части веднага се заеха с изпълнението й, отбелязва изданието.

Словения е една от най-малките по площ и население държави по пътя на бежанците в Европа. Мигрантите пристигат на Стария континент основно от Турция през гръцките острови и се отправят на север - към Германия, Скандинавските страни и Австрия. В средата на октомври Унгария затвори границата си с Хърватия и оттогава бежанците се превърнаха в проблем и за Любляна.

Въпреки лошото време потокът от бежанци не секва. Вчера Европейската комисия отпусна допълнителна финансова помощ в размер на 2 млн. евро за организацията УНИЦЕФ. Средствата трябва да се използват за подпомагане на 170 хил. деца в бежанските лагери в страните от Западните Балкани.

От началото на тази година ЕК е отпуснала почти 9 млн. евро хуманитарна помощ за региона, допълват още от Брюксел.

Ограничаване на бежанския поток към Европа ще е темата и на започващата днес среща на високо равнище в Малта. На заседанието ще участват лидери на страни от ЕС и Африка, а целта е да се намали потокът на икономическите имигранти.

Европейската комисия вече е изработила стратегия за това - създаването на специален фонд, който да разпредели 1,8 млрд. евро за устойчивото икономическо развитие на африканските държави. Тези средства всъщност са само част от над 20 млрд. евро, които ЕС и отделните държави от общността отпускат за развитието на Африка.

ЕС продължава да търси и решения за намаляване на потока бежанци от военните действия в Сирия. Една от идеите е да бъдат изградени центрове за регистрацията им още в Турция. С мисия за започване на разговори в тази насока през следващата седмица на посещение в Анкара ще бъдат гръцкият премиер Алексис Ципрас, чиято страна е най-сериозно засегната от потока мигранти от Турция, както и комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Ципрас ще бъде първият лидер на държава от ЕС, който ще посети Турция след изборите от началото на месеца. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък коментира, че страната му е похарчила 8,5 млрд. долара за бежанците в лагерите на територията на Турция. В тази връзка той поиска "по-ефективни" решения за кризата от европейските си партньори.

"Това, което направихме, не трябва да се оценява само от гледна точка на материалното. Хората дойдоха до нашата граница, бягайки от бомбите и ние отворихме границата си", коментира още той, цитиран от ТАСС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не било стена а били временни ограждения :DМалка разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още