fallback

Марио Драги за пореден път увери, че ЕЦБ ще преразгледа паричната си политика

В речта си в Европейския парламент в четвъртък Драги посочи, че планът на ЕЦБ се смята за „особено влиятелен и гъвкав инструмент“

12:31 | 12.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка ще преразгледа политиката си за количествени облекчения при следващото си заседание през декември, заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Wall Street Journal. Изказването му по всяка вероятност още повече ще увеличи очакванията на пазарите, че програмата за изкупуване на активи ще бъде разширена.

В речта си в Европейския парламент в четвъртък Драги посочи, че планът на ЕЦБ се смята за „особено влиятелен и гъвкав инструмент“. 

ЕЦБ ще следи внимателно рисковете за стабилността на цените и цялостно ще оцени силата и устойчивостта на факторите, които забавят ръст на инфлацията, увери той. Средносрочната цел на банката за ръста на потребителските цени е малко под 2%.

За пореден път италианецът повтори, че при следващото си заседание през декември институцията ще „преразгледа степента на модифициране на паричната си политика“.

Мнозина икономисти смятат, че това е знак, че ЕЦБ сериозно обмисля да увеличи мащаба и продължителността на схемата си за изкупуване на активи. В момента тя възлиза на 60 милиарда евро месечно и по план трябва да продължи до септември 2016 г.

„Ако заключим, че целта ни за средносрочния ръст на цените е изложена на риск, ще действаме с всички налични инструменти в мандата ни, за да гарантираме, че се поддържа подходящото ниво на гъвкавост в паричната политика“, каза Драги.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още