IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Държавите с единна валута имат нужда от още по-тясна интеграция

Президентът на ЕЦБ призова за завършване на механизма за надзор и единната програма за гарантиране на депозитите

18:12 | 11.11.15 г.
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги за пореден път призова за още по-тясна интеграция в европейския банков сектор. Драги настоя банковият съюз, механизмът за надзор и единната програма за гарантиране на депозитите да бъдат завършени, съобщи MarketWatch.

„С единната валута ползите за общия пазар са огромни. Но и цената за фрагментирането на този пазар нараства“, каза президентът на ЕЦБ в Лондон.

„Единната валута увеличава ползите от единния пазар, но и степента на обща уязвимост на страните членки“, подчерта Драги. 

„Националните правителства не могат напълно да предпазят гражданите си от финансова нестабилност, без да споделят част от суверенитета си при вземането на решения. Страни, които споделят единния пазар и единната валута, имат нужда от още по-тясна интеграция на институциите“, смята президентът на ЕЦБ.

„Днес това означава, че приоритет е завършването на банковия съюз: напълно готов единен механизъм за ликвидация на фалирали банки (SRM) и единна схема за гарантиране на депозитите“, допълва Драги.

MarketWatch припомня, че ЕЦБ пое надзорната си функция преди една година. През 2016 г. предстои да заработи единният механизъм за ликвидация на фалирали банки, но схемата за гарантиране на депозитите изглежда няма да се реализира скоро, коментира изданието.

Част от проблемът е, че Германия - най-голямата икономика в еврозоната - е критично настроена към такава система за гарантиране на депозитите. Властите в Берлин смятат, че такъв ход би довел до още повече рискове за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още