IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Марио Драги да повлияе на политиката на Фед?

При позитивни данни за трудовия пазар на САЩ в петък цената на златото може да спадне още, след като сега е на 4-седмично дъно

11:03 | 04.11.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли Марио Драги да повлияе на политиката на Фед?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Доларът записа поскъпване спрямо еврото, което бе продиктувано от по-високата доходност по американските облигации. Самата тя нарасна, след като желанието на инвеститорите за поемане на по-рискови позиции се увеличи, което изтегли капитали от активите-убежище като щатските облигации, понижавайки цената им. Друг фактор, който подкрепи долара, бяха нагласите, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши лихвените нива в страната през декември, в случай че данните за неселскостопанската заетост, които ще бъдат обявени в петък, оправдаят очакванията на пазарните участници. Зелените пари отбелязаха ръст спрямо единната валута до 1.0930, която е под натиск, заради настроенията в еврозоната за допълнителни монетарни стимули, инициирани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Днес президентът на институцията Марио Драги ще хвърли повече светлина около тези въпроси в конференция на ЕЦБ във Франкфурт.

Доларът поскъпна и спрямо японската йена, след като валутната двойка достигна 121.37 с началото на днешния ден. Новозеландският долар записа значителен спад от 1.2% през тази нощ, поевтинявайки спрямо щатския долар до 0.6650. Слабото представяне на валутата бе причинено от разочароващи данни за трудовия пазар в страната. Доларът записа турбулентна търговия спрямо британския паунд, като щатската валута се луташе между печалбите и загубите, но последният тик за вчера бе на ниво от 1.5417. Австралийският долар от своя страна поскъпна спрямо щатския долар до 0.7218. Позитивното движение на австралиеца бе подкрепено главно от ръста в цената на петрола.

Котировките на „черното злато“ поеха нагоре във вторник, след като цената на суровината бе подкрепена от стачката в големия бразилски производител на петрол „Petroleo Brasileiro SA (Petrobras)“ и от закриването на един от основните износни терминали за износ на петрол в Либия. Стачката в Petrobras забави дневното производство с около 25% в 9-тия по големина производител на петрол в света, което подкрепи котировките на „черното злато“. През вчерашния ден цената на щатския петрол достигна най-високото си ниво от 13 октомври насам, а именно 48.36 долара за барел. Днес се очакват да бъдат обявени петролните запаси в САЩ, като увеличение в стойностите би довело до низходящо движение при суровината.

Златото достигна 4-седмично дъно вследствие на факта, че вероятността Фед да пристъпи към увеличаване на лихвените нива през декември все още остава налице. Благородният метал вчера спадна до 1 114.27 долара за тройунция, но успя да приключи деня при 1 119.89 долара за тройунция. При позитивни данни за трудовия пазар на САЩ в петък цената на метала би могла да спадне още, тъй като това ще се възприеме като сигнал за стабилна щатска икономика, което би могло да доведе до повишаване на лихвите през декември. При допълнителни стимули на ЕЦБ обаче и натежалите проблеми с дефлацията в еврозоната, въпреки напредващата икономика на САЩ, Фед може да отложи решителната стъпка за 2016 година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
по-скоро фед би повлиял на драги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Аве ей !!!! *** значи *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Отново поправка, явно отказвам да пиша ***, а пиша: ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Забелете, че в бъразнето вместо *** съм написал: ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Отново приказки от 1001 нощ!*** кой е Марио Драги?!Тия печатници да не са негови! Имат си чорбаджии, *** за промиване на обществено мнение и пр.Какво тук значи някакъв си Драги...... драги зрители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
fras
преди 8 години
Ще успее ли Марио Драги да повлияе на политиката на Фед? ------------------------------Не! Категорично НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още