IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: ЕЦБ не е длъжна да разширява програмата за стимули през декември

Решението на Фед за лихвите през декември няма как да не се отрази на действията на ЕЦБ, смята членът на УС на банката

10:24 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Беноа Кьоре.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка не е длъжна да разширява програмата за стимули през декември. Това заяви Беноа Кьоре, член на Управителния съвет, в интервю за германския вестник Die Welt, белгийския Le Soir и френския Le Figaro.

„Въпреки очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще разшири програмата си за стимули през декември, банката не е длъжна да предприема такъв ход“, казва Кьоре и подчертава, че решението ще се основава на макроикономическите прогнози на експертите в европейските институции.

„Временни ли са факторите, като спадът в цените на суровините? Или пък ще попречат на инфлацията да се върне към целта от 2%? Ако отговорът на втория въпрос е по-скоро да, тогава може да се вземат допълнителни мерки“, казва Кьоре. 

Банкерът посочва, че решението на Фед за лихвите през декември няма как да не се отрази на действията на ЕЦБ, но само дотолкова, че да даде информация за състоянието на американската икономика.

Кьоре смята, че количествените облекчения може само да предоставят финансиране за инвестиции, но не могат да компенсират липсата на продуктивност и иновации, нито пък да се справят с външните рискове.

Той прибягва и до реториката на президента на ЕЦБ Марио Драги и заявява, че националните правителства трябва да приложат реформи и да демонстрират надеждна фискална политика, а не да разчитат единствено на ЕЦБ.

По-конкретно властите в отделните страни членки можело да съкратят или да пренасочат публичните разходи, както и да предприемат мерки за стимулиране на частните инвестиции. „Единният пазар има нужда да се подсили и да се интегрира още повече“, казва Кьоре и посочи, че предизвикателствата пред Европа все по-често не са свързани с паричната политика. 

„Правителствата са длъжни да приложат необходимите реформи, за да подсилят доверието и икономическия растеж. Освен това те трябва да покажат една надеждна бюджетна политика. Когато цялата политика за растежа в еврозоната е на плещите на ЕЦБ, няма да се излезе на добър край. Все ощене сме стигнали до там, но според нас в Европа съществува изкушението да се разчита на ЕЦБ за решение на проблемите“, смята Кьоре.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още