IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля нови строги правила заради гафа с речта на Беноа Кьоре

Занапред, при срещи с инвеститори, всеки член на борда на директорите трябва да бъде придружен от свидетел

18:18 | 02.10.15 г. 4
<p>
	Беноа Кьоре<em>. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка обмисля въвеждане на нови строги правила за разпространяването на деликатна информация, която би повлияла на пазарите, съобщи германският всекидневник FAZ.

Занапред, при срещи с инвеститори, всеки член на борда на директорите трябва да бъде придружен от свидетел. Целта е при последвали спорни случаи той или тя да може да потвърди развоя на разговора. Такива свидетели може да бъдат служители в банката, базирана във Франкфурт. Освен това те биха могли да се намесват при деликатни ситуации.

Новите правила са по примера на Федералния резерв на САЩ, но не чак толкова строги“, казва източник на FAZ, пожелал анонимност. Освен това в бъдеще речите на членове на борда на директорите трябва да стават публично достъпни едновременно за цялата общественост. Не е ясно обаче кога ще влязат в сила новите правила в ЕЦБ.

Причината за промените по всяка вероятност е комуникационният гаф от месец май с речта на Беноа Кьоре, който членува в борда на директорите. Изказването му беше по време на закрита среща с мениджъри на хедж фондове в Лондон. Тогава, при закрити врата, Кьоре казва, че заради очаквания период на ниска ликвидност през лятото банката възнамерява да увеличи своите покупки на активи от еврозоната през май и юни.

Изказването на Кьоре обаче стана публично едва на следващия ден, така че инвеститорите не бяха подготвени, че еврото ще загуби стойността си, а при акциите и облигациите ще се стигне до подем. Освен онези избрани, които са присъствали на срещата с него предния ден.

След като понесе остри критики, ЕЦБ призна, че е било грешка да не публикува веднага речта на Кьоре. Председателят на ЕЦБ Марио Драги каза през юни, че случилото се е било грешка, а самият Кьоре заяви през август, че повече няма да изнася речи на събития, организирани от банки.

Според агенция Bloomberg проектодокумент с новите правила е бил изпратен до централните банки в отделните държави, а целта е до края на годината да се стигне до споразумение за насоките. Източниците на агенцията твърдят, че макар правилата да са предназначени изключително за членовете на борда на ЕЦБ, поне още две централни банки обмислят да ги приемат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
deBill
преди 8 години
интересно:Новите правила са по примера на Федералния резерв на САЩ, но не чак толкова строги,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Драги днес сам подсказа какво е ЕЦБ: Пътят напред е ясен. Няма да спрем, докато нашият валутен съюз не е цялостен. Това е в наш интересНяма как нещо, уж създадно в полза на маймуните от самите тях, да иска нещо конкренто за самите маймуни, извън функциите си! това че "Пътят напред е ясен" и "Няма да спрем, докато" демострира много конкретна предначертаност, която пред маймуните се представя за всеки междинен етап от пътя, винаги като неконтролирана неизбежност! Което значи, че изкуствено и контролирано се създават предпоставки, водещи до тази неизбежност. - напр. чрез рязка промяна условията на кредит от ЕЦБ->Криза в ЕС->банков съюз в ЕЗА казват: финансовата криза принуди Европа да пристъпи към изграждането на банков съюз!Но финансовата криза не се е самопоявила. Или това което за маймуните е случайно, за тях е контролирано => Няма случайност на това ниво на управление!Ето по-интересно изказване от преди 2 дена:http://***.imf.org/external/np/speeches/2015/093015.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Само ЕЦБ има право да разпространява деликатна информация определяща "свободния пазар" официално, нали :))))) - тя може да манипулира свобония пазар свободно!За останалите е предвидена уникалната възможност да се нахендрят свободно на пазара както и където изберат, нали :))))) - целия манипулирано-свободен пазар е създаден за тях!А, ама има и междинно звено за наградените - тия дето хем уж са на свободния пазар като маймуните, хем ги спасяват над-свободно-пазарно дирекшън от ЕЦБ, нали :))))) - като бащата на гръцкия "борец", дето ВЪВ затвора станал човек, и доказателството е че сина му станал свободно и независимо министър, като всички останали министри, нали :)))))))))))))))) - Ха, и като примерите за Ха'мериканската МЕЧТА :)))))))))))))))))))))))))))))))Изобщо как щяха да живеят маймуните без тази уникална система, предоставяща им толкова свободни за тяхното знание възможности, и сами да се контролират!Уникална работа! - на тази земя, толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още