IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато директор на ЕЦБ се разбъбри по време на вечеря

Информацията за речта на Кьоре е забавена с няколко часа – от понеделник вечер до вторник сутринта, а това предизвика силна волатилност

08:15 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Речта на Кьоре в понеделник в Berkeley Hotel е била в края на конференция, на която са били допускани само специално поканени гости. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Речта на Кьоре в понеделник в Berkeley Hotel е била в края на конференция, на която са били допускани само специално поканени гости. Снимка: Ройтерс

Валутните пазари са твърде волатилни през последните дни. От началото на седмицата еврото загуби почти четири цента спрямо долара. В сряда единната европейска валута временно падна до границата от 1,10 долара за евро. Краят на възстановяването на еврото обаче не е никак случайно и си има конкретна причина.

Във вторник сутринта директорът от ЕЦБ Беноа Кьоре заяви пред обществеността, че заради очаквания период на ниска ликвидност през лятото банката възнамерява да увеличи своите покупки на активи от еврозоната през май и юни. 

Един поглед към финансовите пазари показва: след новината  еврото се смъкна надолу. Но онова, което подразни много инвеститори е фактът, че в понеделник вечер, според новинарската агенция Bloomberg, Кьоре е заявил на вечеря пред избрана група от банкери и мениджъри на хедж фондове в Лондон, че ЕЦБ ще разшири своите покупки през май и юни. 

„Предвид сезонния характер на дейността на пазарите с фиксирани лихви, свързани с традиционния ваканционен сезон от средата на юли до август, сме наясно, че този период се характеризира със значително по-ниска ликвидност на пазара", е заявил Кьоре според предварителната версия на речта си.

Едва на следващия ден обаче останалата част от пазара е разбрала за изказването на централния банкер. Инвеститорите между Франкфурт и Единбург не са били подготвени за това, че еврото ще загуби стойността си, а при акциите и облигациите ще се стигне до подем.

Речта на Кьоре в понеделник в Berkeley Hotel е била в края на конференция, на която са били допускани само специално поканени гости. Тя е била посетена от високопоставени представители на най-малко пет централни банки и е била организирана от изследователски групи. Една от тях е Brevan Howard Asset Management – хедж фонд, основан през 2002 г. от Алън Хауърд и четирима други бивши дилъри на Credit Suisse Group.

Докато подобни събития дават възможност на ЕЦБ да води диалог с инвестиционната общност, но те също така крият предизвикателството да се предоставят равни условия за всички. Реакцията във вторник показва ясно, че много участници на пазара не са подозирали за основните оперативни аспекти на програмата на ЕЦБ.

„Ако част от пазарните участници е била информирана по различно време от друга част, това изглежда необмислено", казва Франсис Хъдзън, стратег в Standard Life Investments в Единбург, цитиран от Bloomberg. Компанията управлява активи за 383 млрд. долара. „Би било по-добре да се синхронизират съобщенията, така че всеки да получава парчето от информацията по едно и същото време". Според ЕЦБ е било планирано изказването на Кьоре да бъде публикувано още в понеделник по време на речта му. Въпреки това обаче грешка в процеса е забавила това до вторник сутринта.

Речта на Кьоре се състоя след ден на дискусии, в които са участвали 125 участници, включително представители на централни банки, търговски банки и управителите на хедж фондове, както и учени. Неговите изявления са свързани с програмата на ЕЦБ, в чиято рамка месечно се изкупуват облигации с обем от 60 млрд. евро. Целта е насърчаване на  инфлацията в еврозоната.

„Ако е необходимо, захранването с ликвидност може да бъде повишено до септември, когато се очаква пазарната ликвидност да се подобри отново. Пазарните анализатори може да очакват малко по-висок обем на покупките (на активи – бел. ред.) през следващите седмици, което ще е свързано с момента на нестабилност на пазара“, заяви Кьоре по време на събитието.

„Определено има проблем с комуникацията“, твърди Кристоф Кинд, директор на Asset-Allocation във Frankfurt Trust. Компанията управлява активи за около 20 млрд. долара. „Реакцията на пазара е доста волатилна. Може да се твърди, че това не бе най-добрият начин, да се поднесе подобен вид информация“.

Критика идва и от страна на Йесъс Домингес, мениджър в MoraBanc в Андора ла Веля. „Това е пазарна практика, която трябва да бъде напълно забранена. И това важи особено, когато става въпрос за организация като ЕЦБ. Прозрачността е един от стълбовете на пазара".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още