IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмната страна на борсата

Търговията с вътрешна информация се увеличава все повече, а практикуващите я разполагат с повече инструменти

14:17 | 20.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представете си, че имате акция в портфейла си, чийто курс намалява, без за това да има обективна причина. Фондовият пазар като цяло изглежда добре. Браншът, в който компанията прави парите си, се развива добре. От месеци от мениджмънта идват само положителни новини. А вие се съмнявате: да не би другите да знаят повече от мен?
 
Напоследък незаконната търговия с вътрешна информация се увеличава рязко. Така например германската Комисия за финансов надзор BaFin разглежда през 2013 г. 42 нови случая на злоупотреба с вътрешна информация, с почти 50 на сто повече от 2012 г. Също така през 2014 г. броят на съмнителните случаи продължава да се покачва, показват данни на BaFin, цитирани от германското икономическо списание WirtschaftsWoche.

Но това са само официално известните случаи. В действителност контролът не може да смогне на незаконната дейност с вътрешна информация. Отдавна престъпните спекуланти са се модернизирали технически. В компютърната търговия дори и информационно предимство от няколко секунди стига, за да се направят добри печалби. Това е още по-лесно, ако сделките са обработени чрез анонимни платформи за търговия.

Фактът, че всъщност секретна информация изтича постоянно, е очевиден. Твърде много съучастници имат достъп до вътрешни данни в дружествата: управител, секретарки, банки, счетоводители, бизнес консултанти, мениджъри на активи и всички лица, които са близо до служителите на дружеството.

Дори и политиците могат да бъдат източник за вътрешна информация. Така например тогавашният министър-председател на провинция Баден-Вюртемберг Гюнтер Йотингер се разприказва на новогодишен прием през януари 2009 г., че софтуерният гигант SAP възнамерява да съкрати 3000 работни места. Всъщност тази информация трябваше да се обяви по време на пресконференция на следващия ден. Срещу Йотингер бе заведено разследване по подозрение за търговия с вътрешна информация и нарушение на изискванията за уведомяване. Според BaFin изказването на Йотингер не е можело потенциално да се отрази на цената на акциите и процедурата бе прекратена.

Инсайдърски сделки вече не се случват само при приятелски сбирки за пиене на вино или при игра на голф. Тъмната страна на търговията вече е професионализирана и автоматизирана.

За своите вътрешни сделки, например, вече се полазват т. нар. Dark Pool, платформи за търговия на банките, при които купувачи и продавачи на ценни книжа могат да останат анонимни. По този начин не може да се проследи кой е извършил дадени сделки малко преди публикуването на съобщение, което има потенциала да се отрази на цената.

Пример: бившият американски хеджфонд мениджър Матю Мартома договори чрез Dark Pool 10 милиона акции в биотехнологичната американска компания Elan Corp. Малко преди това той е получил вътрешна информация за развитието на лекарство за Алцхаймер. Твърди се, че фондът на тогавашния работодател на Мартома SAC Capital Advisors е спечелил 276 млн. долара от сделката.

Жертви са били всички акционери на Elan, които не са разплагали с тази информация, и са продали акциите си на Мартома на ниски цени. Самият той не е можел да се радва на сделката си дълго, защото през миналата година американски съд го осъди на девет години затвор заради търговия с вътрешна информация.

И в Европа зачестяват съмненията за подобни тъмни сделки. Благодарение на мощните компютри днес и няколко секунди стигат, за да се натрупат печалби с вътрешна информация.
 
Когато софтуерният гигант SAP разпространи на 12 януари в 16,06 часа информацията, че бизнесът с външна памет за големи масиви от данни в Европа се развива по-добре от очакваното, се оказа, че данните са изтекли в САЩ шест минути по-рано. Предприемчив инвеститор се бе запасил в 16,05 часа на Франкфуртската фондова борса с хиляди акции на SAP и малко след съобщението ги продаде на сериозна печалба.

В компанията от Валдорф обаче не за първи път има подозрения, че вътрешни източници осъществяват незаконни печалби. В края на деветдесетте години финансовият надзор разследва съмнителни сделки с акции на SAP. През 1998 г. прокуратурата във Франкфурт заведе редица производства срещу няколко мениджъра в SAP.

Понякога дори не е нужен вътрешен източник, за да може криминалните спекуланти да получат информация. Така например американската комисия по ценните книжа и фондовите борси разкри, че украински хакер се е докопал до тайна информация на доставчика на IT услуги IMS Health. Неговите финансови данни са били по-слаби от публично известните. Малко след като се докопва до данните, хакерът залага на масивен спад на акциите на IMS Health. На следващия ден книжата се сриват с 28 на сто, а спекулантът е спечелил 580 000 долара.

На истинска златна мина попадат спекуланти от Естония, които са проникнали в компютърната система на Business Wire. Принадлежащата към холдинга на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway компания разпространява корпоративни информации, които могат да повлияят на публично търгуваните дружества, като например данни за развитието на печалбата или планирани придобивания. Чрез хакерската атака двамата естонци са се докопали до информация, преди тя да стане публично достояние.

Според проучване на американската компанията FireEye, която предоставя решения за онлайн сигурност, хакерска група систематично е шпионирала имейл акаунти на мениджъри на борсово котирани американски фармацевтични компании от 2013 година. При това е ставало дума и за информация за планирани придобивания или текущи съдебни спорове. FireEye счита, че извършителите са търсили данни, които могат да бъдат използвани за незаконна търговия с вътрешна информация на фондовата борса.

Твърде често търговците с вътрешна информация се измъкват невредими. Или защото прекалено добре са прикрили следите си, или защото финансовият надзор и съдебната система се плашат от сложния съдебен процес. Най-много всяко трето дело, както е заведено от германската прокуратура за търговия с вътрешна информация, приключва с осъдителна присъда. Като правило делата се прекратяват, често срещу плащане на глоба.

Дори и да има ясни доказателства, често случаите приключват само с разследвания. Например служителка на софтуерната компания IDS Scheer е знаела няколко дни по-рано за предстоящото поглъщане на дружеството от Software AG. Партньорът й е купил преди самото обявяване на придобиването акции на IDS на средна цена от 11 евро. Тъй като Software AG е предложил по 15 евро на акция, той е можел след това да се отърве от акциите на висока цена. Доказателство, че трейдърът е имал вътрешна информация от партньора си, не са били намерени и двамата са били оправдани в съда.

Най-малкото озадачаващ е случаят с производителя на транспортна техника Schaltbau. На 20 ноември миналата година, четвъртък, компанията обяви, че ще стартира кампания за обратно изкупуване на акции. Цената на акциите се повиши. Едва през следващата събота когато фондовите пазари бяха затворени, инвеститори са застигнати от предупреждение за печалбата на Schaltbau, а на следващия ден курсът се срина. Новите данни не са били налични по-рано, твърди Schaltbau. Моментът е бил оптимално подбран. Който е знаел цялата информация на 20 ноември, е можел да направи голяма печалба. Въпреки това BaFin не открива доказателства за незаконни сделки.

По-напред разследващите стигат в казуса със строителя на машинни Roth & Rau и швейцарската банка Credit Suisse. 150 полицаи и 20 служители на BaFin претърсват жилища и офиси в Германия - в това число в германската централа на Credit Suisse. Причината - банкови служители и други обвиняеми може би са търгували с вътрешна информация във връзка с придобиването на Roth & Rau от швейцарската група Meyer Burger през 2011 г. Credit Suisse е била тогава съветник на Roth & Rau. Още преди офертата за придобиване от Meyer Burger на 11 април 2011 г. акциите на Roth & Rau скачат с 50 процента. Хора с вътрешна информация за сделката са закупили големи пакети с акции преди 11 април.

В момента резултатите от разследването все още се оценяват, твърдят от прокуратурата в Щутгарт, но не се очаква бързо решение относно това дали ще се повдигнат обвинения.

Търговията с вътрешна информация е забранена в ЕС. Който бъде признат за виновен, трябва да очаква в най-лошия случай няколко години затвор. Обикновено обаче заподозрените се разминават с парична глоба. Това се случва, ако нямат криминално досие.

Така например прокуратурата в Кьолн прекратява през август 2013 г. процеса срещу управителя на компанията за недвижими имоти Vivacon. Той е трябвало да плати само глоба от 320 000 евро, пари, които е можел да преглътне. В края на краищата чрез своя холдингова компания точно преди едно предупреждение за печалбата той е продал около 350 000 акции на Vivacon. Сделката му е спестила загуба в шестцифрено измерение.

Търговците с вътрешна информация влизат в затвора или плащат глоби. Но инвеститорите, които са били ощетени от търговията с вътрешна информация, като са продали акции или на твърде ниски цени, или са ги купили на високи цени, няма как да си върнат парите. Обезщетение обикновено може да има само, ако инвеститорът може да докаже, че той е бил ощетен умишлено. Но тъй като обикновено хората с вътрешна информация се интересуват преди всичко само от своето предимство, е почти невъзможно да се докаже такова намерение.

Ситуацията е различна, когато акционерите на дружеството не са информирани навреме за новина, която потенциално може да се отрази на цената. Например, автомобилният гигант Daimler обяви през юли 2005 г., че тогавашният главен изпълнителен директор Юрген Шремп ще бъде заменен. След това акциите на Daimler скочиха нагоре. По-късно се оказа, че Шремп е уведомил Надзорния съвет преди два месеца, че иска да си тръгне. Това знание би могло да се използва за вътрешна информация. Инвеститорът Маркус Лелтл, който е продал своите акции в Daimler, преди книжата да поскъпнат заради напускането на мениджъра, подава съдебен иск срещу автомобилния производител.

Инвеститорът има силни аргументи – както Европейският съд, така и Федералният германски съд постановяват, че компаниите трябва да информират акционерите си не само за свършен факт, но и за междинни стъпки. Съответно Daimler е следвало да уведоми акционерите си през май 2005 г., а не чак през юли.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
vankata89
преди 9 години
Хахах такива манупулации като iv7771950 е описал на нащо родно бфб стават пораи 2 причини има мажоритарен собственик дет държи почти 100% от акциите и също така ниска ликвидност да се пробват да манипулират акциите на кока кола :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Натрий
преди 9 години
Гладай ти, гледай ти, какви работи ставали.Това ми напомня и за една друга несправедливост - правата на плувците.И така:Най-добре да се публикува в Държавен вестник закон, който забранява на акулите да ядат плувци и/или да ги преследват без изрично предизвестие от поне един час. Която акула не изпълнява - затвор от 5 до 15 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
iv7771950
преди 9 години
През 2006 г. Комисията за финансов надзор извърши проверка на търговията с акциите на Завод за шлифовъчни машини АД, в хода на която бе установено, че Георги Минев в периода 31 юли 11 август 2006 г. е сключил поредица от сделки (посредством електронната система за търговия на Българска фондова борса София АД - COBOS) с акции от капитала на Завод за шлифовъчни машини АД, купувайки от 1 до 5 броя акции, като е предизвикал необичайна промяна на цената на тези акции с + 103.91%, с което е нарушил разпоредбата на чл. 116, ал. 1, предложение 4 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).Отделно Комисията за финансов надзор е извършила проверка за спазване на разпоредбите на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ).По време на проверката е констатирано, че в периода от 20 ноември 2007г. до 14 януари 2008г. Между физическото лице Винченцо Владимиров Каревски и Елви Груп Холдинг АД са сключени поредица от сделки с акции от капитала на публичното дружество Пещоремонт АД, винаги на долното за деня ценово ограничение и по този начин се постига изкуствено ниво на цената на акциите на дружеството, в резултат на което цената на акциите на публичното дружество за непродължителен период от време е променена в посока понижение от 11.05 лева до 1.95 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Айде сега някой да каже колко човека са осъдени в България за търговия с вътрешна информация??? Един въпрос към КФН! Ни лук яли, ни лук мирисали. Като с КТБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
Интересен материал, не знаех, че има толкова много случаи напоследуък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още