IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на Франция за борбата с тероризма няма да се промени

Европа ще излезе по-солидарна и обединена от ситуацията, коментира посланикът на Франция в България

10:52 | 14.11.15 г.
Политиката на Франция за борбата с тероризма няма да се промени

Политиката на Франция за борбата с тероризма няма да се промени. Това коментира пред bTV посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод атентатите в Париж от тази нощ.

“След атентатите от януари месец нашата реакция беше да се обединим и да реагираме против "Ислямска държава”. Оттогава Франция не е спирала да се ангажира със Сирия и Ирак и напротив - решихме да бомбардираме, когато имахме информация за лагери, където се тренират терористи и мисля, че нашата политика няма да се промени”, коментира той, цитиран от Dnes.bg.

Френският посланик изрази надеждата си, че Европа ще излезе по-солидарна и обединена от ситуацията.

Според него има много обяснения защо Франция е основна цел на атентаторите. “Искаме да живее в свободни страни и затова трябва да поемем риска на свободата”, посочи той.

Ксавие Лапер дьо Кабан припомни, че това е вече четвъртият атентат във Франция през тази година.

Във връзка с това дали има пряка зависимост с участието на Франция срещу атаките над “Ислямска държава” и терористичните нападения Кабан каза, че е трудно да се каже и все още няма информация. „Знаем, че има стотици французи, които са тръгнали за Сирия и Ирак, за да участват във войната, която “Ислямска държава” води там. Естествено, след като французи са тръгнали натам, нас ни е страх, когато се върнат. Това е за нас най-страшното нещо”, коментира той.

Припомняме, че късно снощи бяха осъществени няколко атаки във френската столица, включително и на националния стадион, на който се игра приятелска среща между футболните отбори на Франция и Германия. На стадиона са присъствали френският президент Франсоа Оланд и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Няколко въоръжени мъже са нахлули и в концертната зала "Батаклан", като са открили стрелба, а в последствие взеха и заложници. В залата загинаха най-много хора - около 100.

При стрелба срещу клиентите на заведения на ул. "Шарон" са загинали 18 души, а на ул. "Алибер" - 12 души. Още няколко десетки са загиналите при стрелбите на бул. "Волтер" и на още няколко улици в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още