IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живот в “повишена бойна готовност”

От години западните разузнавателни агенции се опасяват от атентати в "стил Мумбай", очакват се политическите и социалните развития от атаките в Париж

09:14 | 14.11.15 г. 5
<p>
	От ключово значение в момента ще бъде френското правителство да изпрати ясен сигнал и да попречи на социалната дезорганизация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От ключово значение в момента ще бъде френското правителство да изпрати ясен сигнал и да попречи на социалната дезорганизация. Снимка: Ройтерс

След нападенията в Charlie Hebdo Франция живее в “повишена бойна готовност”. Френското правителство разположи хиляди войници в цялата страна. Няколко месеца по-късно в Южна Франция един човек обезглави работодателя си и се опита да взриви газов завод, като Прокуратурата излезе със становище, че това е атентат, вдъхновен от “Ислямска държава”, пише FT.

През юли в Лион беше арестуван тежко въоръжен студент, за когото се твърди, че е подготвял атентат в църкви в Париж. През август властите предотвратиха атака срещу високоскоростния влак между Амстердам и Париж, като с помощта на американски войници заловиха тежко въоръжения атентатор, припомня още изданието.

Франция е сред ключовите съюзници на САЩ в операцията им срещу радикалната организация в Сирия и Ирак. Френски войници участват и в операциите срещу екстремистите в Африка.

Събитията в Париж са въплъщение на всички страхове на западните разузнавателни агенции. От години те се опасяват от възможността за атаки в “стил Мумбай”, включващи множество терористи и многобройни цели. И докато антитерористичните агенции работят усилено, за да смекчат заплахите, те се изправят пред неизбежната реалност.

“Дори и на този ранен етап това прилича на добре координирана, значителна атака с множество клетки и няколко цели”, коментира Рафаело Пантучи, директор международни проучвания в мозъчния тръст RUSI. Той подчертава, че за борба с този вид атаки ще се изисква много по-добра подготовка и тренировки.

Франция отдавна е основна цел за джихадистката група заради активността на френската армия срещу радикалната ислямистка организация. Същевременно страната е далеч по-лесна мишена в сравнение с другите западни държави.

Повече от 1 500 френски граждани се бият на страната на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Много от там вече са се завърнали във Франция, отбелязва изданието.

Годината, която започна с атентата в Charlie Hebdo, завършва още по-драматично, пише и британският в. Guardian. Събитията продължават да се разгръщат и е очевидно, че проблемите в резултат на тези атаки ще парализират цялата страна, като ще имат и съответните политически и социални развития, особено при реакцията на крайните националисти на Марин льо Пен, отбелязва изданието.

Последният път, в който във Франция беше обявено извънредно положение, е от 2005 г., когато избухнаха размирици в парижко предградие и имаше сблъсъци между млади имигранти – мюсюлмани и полицията, припомня вестникът.

Сцените в Париж са като от военна зона и ще бъдат запомнени като такива. Травмата ще бъде дълбока и възникват много въпроси – как изобщо това може да се случи, какви са пропуските при сигурността?

След Charlie Hebdo френският премиер Мануел Валс говори пред парламента за война, като изтъкна, че Франция "не е във война с исляма”. Това беше ясен сигнал за мюсюлманското население, но думите му не направиха много, за да потушат напрежението, което възникна между общностите в страната. Нарастват страховете сред мюсюлманите в страната, че те се асоциират с терор, а крайно десните популистки партии ще получат допълнителна подкрепа и вероятно ще подхранят още повече омразата и разделението.

Оланд подчерта в изявлението си по националната телевизия, че Франция знае “кои са тези хора”. Осъществяването на атаките също говори, че те са били добре подготвени – всички станаха в една и съща нощ, на различни места, където са струпани множество хора.

Експерти по сигурността предупреждаваха още след Charlie Hebdo, че ще “изплуват” все повече заплахи от насилие, свързани с “Ислямска държава” и други радикални групировки. Нищо от такъв мащаб обаче не беше споменато като възможност.

В продължение на години Франция е дълбоко ангажирана с в противодействието на тероризма и джихада, най-вече в Сахел, след като през януари 2013 г. започна операция в Мали. След това акцията обхвана и съседни държави. Няколко хиляди френски войски продължават операциите там. През миналата година Париж се присъедини и към международната коалиция срещу “Ислямска държава” в Ирак.

От ключово значение в момента ще бъде френското правителство да изпрати ясен сигнал и да попречи на социалната дезорганизация, която тази атака несъмнено се опитва да провокира. За по-широката европейска сцена и на запад това, което се случи в Париж, може да бъде само вододел и мнозина ще разглеждат атентатите като сурово, жестоко, травматично напомняне за ерата след 11 септември 2001 г., в която живеем.

Нападението идва малко преди лидерите на повече от 100 държави да се съберат за преговорите за климата на високо равнище. Предстоящата конференция е била обсъдена от президентите на Франция и САЩ Франсоа Оланд и Барак Обама.

Обама изрази солидарността си с Франция, като осъди атентатите в града и ги определи като “атака срещу цялото човечество”. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер също посочи, че е “дълбоко шокиран” от събитията. Атентатите бяха заклеймени и от Иран, Великобритания, Русия, Германия, както и от представители на българските власти, сред които външният министър Даниел Митов и културният министър Вежди Рашидов. ООН определи атентатите като "варварски" и "страхливи".

По-късно днес се очаква канцлерът на Германия Ангела Меркел да даде извънредна пресконференция заради атентатите в Париж. Поне до момента от Берлин обявяват, че няма да затварят границите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 8 години
гледам че в *** русия още диктаторите настояват за същото, ама демокрация нигде !!! Та и тази *** опорна точка ти пропада с гръм и трясък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
citizen_bg
преди 8 години
Олигархизацията е естествена тенденция в социалния живот. Още древните гърци са прозрели, че няма такова нещо като перманентна демокрация. Демокрацията е само моментно състояние между две олигархични диктатури, а Р.Михелс формулира железния закон на олигархията: Организацията поражда господство на избраните над тези които ги избират, господство на упълномощените над тези които им дават пълномощията. Толкова за демократичните заблуди на камилчетата. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
A-aa!!! Дойдохме си на думата. Олигарсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Е да де , ама диктаторите искаха да си продават нафтата за каквато валута искат...та се наложи да дойде демокрацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Голямата грешка на Запада е, че реши да премахне диктаторите. Ама там няма да живеят нормално без тях. Срещу някой лев диктаторите щяха да им правят услуги. Всичко щеше да си върви по старому. Диктаторите щяха да си контролират (премахват) опозицията и със здрава ръка щяха да водят народите си. Там не може да има кълнове на демокрация. Манталитета на тези хора е много далеч от демократичните ценности. Сега Запада разруши здравата диктаторска система и позволи хора от тези държави да се настанят но не и да се интегрират в Европа. Та ние европейците не можем да се интегрираме. Та камоли имигрантите от близкия изток.И сега какво. Ще берем плодовете и страхът заради безумните решения на шепа хора които си гонят своите лични интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още