IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония и Литва няма да са част от алианс срещу ИДИЛ, включващ Русия

Реакцията идва в отговор на желанието на Франция да формира широка коалиция срещу "Ислямска държава"

18:00 | 20.11.15 г. 5
<p>
	Президентът на Литва Далия Грибаускайте <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Литва Далия Грибаускайте Снимка: архив Ройтерс

Планът на френския президент Франсоа Оланд да формира алианс срещу „Ислямска държава“ (ИДИЛ) няма да включва поне две страни от съюзниците му в НАТО, ако Русия се присъедини към коалицията, съобщава Bloomberg.

Президентите на Литва и Естония, бивши съветски републики, сега членки на НАТО и Европейския съюз (ЕС), отхвърлиха каквито и да е общи фронтове срещу ислямистката група, които включват и Русия. Двете страни, които граничат с Русия, критикуват правителството на президента Владимир Путин за подпомагане на военни интервенции в Украйна и Грузия.

„Литва няма да се присъедини към каквито и да е нови коалиции, които включват Русия или в които Русия иска да участва“, каза литовският президент Далия Грибаускайте в петък след среща с латвийския си и естонския си колега в Паланга. Русия „все още окупира територия на друга страна и провежда военни акции в две страни – Украйна и Грузия“.

Естонският президент Тоомас Илвес подкрепи Грибаускайте, заявявайки, че „трябва да помислим внимателно за всяка една коалиция, която би включвала агресивна в момента страна“.

Франция притиска европейските си партньори да затегнат възможностите си за сигурност и разузнаване на целия континент, казвайки, че недостатъците на други страни са причина за атаките в Париж през миналата седмица. Оланд ще се срещне с американския президент Барак Обама във Вашингтон и с Путин в Москва през следващата седмица. Трите страни засилват все повече атаките си срещу Ислямска държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
тези тройката спатия в Прибалтиката стига да иска "врага" могат да бъдат изметени за 24h и трите. И Господ не може да им помогне тогава, но виж поне много знаят и те като поляците може малко повечко бежанци да поемат ама доста дълбоко да го поемат .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Веч е ми е по-спокойно, Плевналиев не е сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Някой им хвърли ечемик да кълват!Що за ГМО храните не им чухме гласа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Някой питал ли ги е, та се разкудкудякаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още