IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли атаките срещу ИДИЛ да подпомогнат френската икономика?

Според класическия кейнсиански анализ разходите за война могат да са стимул за икономическия растеж

16:42 | 20.11.15 г. 2
Могат ли атаките срещу ИДИЛ да подпомогнат френската икономика?

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви, че европейската държава е във война с „Ислямска държава“, но какви ще бъдат икономическите последствия от това?

За по-малко от седмица от трагичните събития в Париж, където терористите от „Ислямска държава“ убиха 129 души, френското правителство вече нанесе два съществени удара върху терористичната групировка в Сирия, пише в свой анализ CNBC. Оланд остави на заден план изискванията на Европейския съюз относно размера на бюджетния дефицит и одобри финансирането на военните действия, заявявайки, че „Пактът за сигурност е по-важен от пакта за стабилност“.

Според класическия кейнсиански анализ разходите за война могат да са стимул за икономическия растеж.

„Разходите на публичния сектор се покачват значително във военно време, но тези на частния се свиват, защото потреблението е несигурно. Като цяло това води до стимулиране на търсенето“, посочва Вилем Буитер, главен икономист в Citi, пред CNBC. „Войните никога не са били финансирани с балансиран бюджет“.

Може да се окаже, че без да иска, Европейската централна банка (ЕЦБ) ще подаде ръка на Оланд, повишавайки паричните стимули в еврозоната и намалявайки още повече разходите за вземане на заеми.

„С възможното повишаване на количествените улеснения от страна на ЕЦБ през декември, дългът и дефицитът ще се монетаризират през задния изход“, посочва Буитер.

„Ако искаш да вземеш заем – времето е добро, но е още по-добро за печатане на пари“, коментира още той.

Военният бюджет на Франция вече е сравнително разточителен, особено за държава, граничеща само с приятелски настроени западноевропейски партньори. Миналата година Париж похарчи 53,1 млрд. долара за отбрана. Почти същата сума е похарчила и Индия - държава с далеч по-голямо население и граница с Пакистан, с която е в исторически конфликт. Франция има и повече ядрени оръжия от Китай.

След години на опасения около кредитната криза, Оланд трябваше да намали разходите, но сега това е изключено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
rozeta
преди 8 години
през 1492 г. Испания успява да отвоюва последните си земи от арабите, тя се сблъсква с въпроса какво да прави с тях след това. Първоначално им е оставено правото да изповядват религията си, но след като се вдигат на бунт през 1499 г., им е наредено или да приемат християнството, или да напуснат страната. Повечето стават християни, но тайно продължават да спазват догмите на исляма. През 1568 г. арабите вдигат втори бунт, при който дори за кратко възстановяват Гранадското емирство. Държавата им е унищожена едва през 1571 г. с големи усилия от испанците. Взето е решение всички мориски (както наричат покръстените араби) да бъдат изселени във вътрешността на Кастилия.по-късно се оказва, че заради своята по-висока раждаемост, мориските започват да доминират количественоЗатова накрая испанския кралзаповядва те да бъдат изгонени от Испанияпрез 1609 1614 300 000 араби в Мароко, Алжир и Тунис- за още 600г мир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Могат ми, кат хварлят бомби за по 100 хилки върху палатки от 2.50 леа и имат мега огромен дълг плюс сумай ти дефицити, че и не щат да търгуват с кой и да е, напрао ги виждам обратно в пещерата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още