IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Рисковете за понижаване на инфлацията се увеличиха през последните месеци

Еврото поевтиня, след като банкерът заяви, че ЕЦБ трябва да положи още усилия за постигането на целевата инфлация

11:25 | 20.11.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Евройпеската централна банка Марио Дарги. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Евройпеската централна банка Марио Дарги. Снимка: Архив, Ройтерс

Еврото отчете спад за първи път от три дни, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че банкерите трябва да направят всичко нужно, за да увеличат инфлацията "възможно най-бързо", предава Bloomberg.

Общата еврoпейска валута поевтиня спрямо 15 от общо 16-те най-важни други валути, след като във Франкфурт Драги заяви, че рисковете за намаляване на инфлацията са се повишили през последните месеци. Eврото се обезцени след забележките на Драги с 0,6 на сто спрямо долара до 1,0671 долара за евро към 10,36 бг. време.

Гуверньорът отново изрази готовност за действия от страна на ЕЦБ, ако инфлацията е под риск да поеме в неблагоприятна посока, предава WBP Online. 

Еврото започна да се обезценява още преди началото на речта на Драги, след като последни данни показаха, че производствените цени в Германия са спаднали с повече от очакваното през октомври. Германските производствени цени спаднаха с 2,3 на сто през октомври на годишна база, докато анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха спад от 2 на сто.

Драги държа реч по време на Европейската финансова седмица във Франкфурт, а инвеститорите следят с интерес изказванията му, търсейки сигнали за следващите мерки на ЕЦБ в борбата с инфлационните заплахи и бавното възстановяване на икономиката в еврозоната. Очаква се през деня доклади да произнесат и вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман. 

Президентът на ЕЦБ не можа да каже с увереност, че икономиката в еврозоната се възстановява с пълна сила, но според него паричната политика „ със сигурност е проработила“.

Освен това той подчерта, че „програмата за изкупуване на активи е билa мощен и гъвкав инструмент “, макар че, ако сегашната траектория на паричната политика не е достатъчна, централната банка „ще направи възможното“, за да повиши инфлацията.

Признавайки, че темпът на растеж на икономиката остава слаб, а инфлацията е под целевото ниво от 2%, Драги коментира, че степента на количествените улеснения може да „бъде приспособена по отношения на размер, структура или продължителност, за да се постигне по-експанзионистична насоченост “.

През октомври отчетената инфлация в еврозоната е 0,1% на годишна база спрямо -0,1% през септември.

През третото тримесечие икономиката на валутния съюз расте, като БВП се покачва с 0,3% на тримесечна база.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
оффф аре дърпай ве о.лифофрен, че такива ц.ървули кат тебе не мога да ги дишам. Д.ееба и милиционерското американско отроче, такива американизирани д.рисльовци вън от кораба нямате място в Българията. Пали гаси и тръгвай......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
тоя к.елеш Драгито нема ли некой от ИДИЛа да го свитне ве лично ше му платим д.ееба и к.ополето отровно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Ще се увеличават я.. Какво си помислихте? Че само вие можете да печатите? Еми не, не сте само вие :-)...Полезна инфлация (до 2-4%) = стабилно, постепенно икономическо развитие.Лоша инфлация = инфлация генерирана от централните банки и техните "нестандартни" монетарни политики. Това НЕ работи, доказвано е стотици пъти в човешката история.. Незнам защо си помислиха, че този път ще проработи.. или може би хората забравят бързо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Ехх да беше Българин начело на ЕЦБ каква инфлация щеше на има :D. Ние българите сме много добри в генерирането на инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Проф.Янис Варуфакис, откъси от книгата му ''Глобалният Минотавър: Америка, Европа и бъдещето на международната икономика'' - ''Европа се разпада, защото основните на нейното строителство не са достатъчно солидни, за да издържат на ударната вълна, причинена от смъртните мъки на това, което аз наричам Глобалният Минотавър - Система на неолиберален капитализъм с център Wall Street, която използва света от 1971 г. насам''Проф.Янис Варуфакис -Всъщност Еврогрупата не съществува по закон. Няма договор, който да е свикал тази група.Значи всъщност ние имаме - http://e-vestnik.bg/23345/yanis-varufakis-gledat-te-v-ochite-i-ti-kazvat-prav-si-no-nie-shte-te-smachkame/ЗА ЕЦБ като сборище от частни центр.банки е отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати трилиони за да знаят хората какво да се иска от политиците и т.н. държ.власти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още