IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2016 на ЕС залага на повече средства за бежанците и икономически растеж

Европейските институции успяха да намерят компромиса при изготвянето на новата финансова рамка

14:19 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджет 2016 на ЕС залага на повече средства за бежанците и икономически растеж

Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия успяха да постигнат споразумение относно бюджета на общността за следващата година, става ясно от съобщение от Брюксел. Компромисът беше намерен по време на разговорите в т.нар. „помирителна комисия“, провели се през уикенда, тоест преди крайния срок, който изтичаше на 18 ноември. 

След постигнатите договорки през 2016 година ЕС ще разполага с бюджет от 155 млрд. евро под формата на ангажименти и 144 млрд. евро – плащания, тоест реални разходи. Близо половината от финансирането (69,8 млрд. евро) ще бъде използвано за насърчаване на икономическия ръст на общността, повишаване на заетостта и конкурентоспособността.

Увеличават се средствата по различни програми за повишаване на иновациите (като например Хоризонт 2020) – с 11,6% спрямо тази година до общо 10 млрд. евро. Към 1,8 млрд. евро пък ще отидат за европейските програми за обучение образование, сред които и за Erasmus +. Това е с 30% повече спрямо средствата, отпуснати през тази година.

От ЕК посочват, че повече от 4 млрд. евро ще бъдат насочени за решаване на бежанската криза в ЕС и за страните на произход на бежанците. Така парите по това перо за 2015 година и 2016 година ще надхвърлят 10 млрд. евро.

2 млрд. евро от ангажиментите и 500 млн. евро от реалните плащания ще бъдат използвани за гаранции по Европейския фонд за стратегически инвестиции, за да бъдат отблокирани средства от фонда „Юнкер“.

Очаква се Съветът на ЕС да одобри новата бюджетна рамка на 24 ноември, а ден по-късно тя да бъде разгледана и от европейските депутати.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още