IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представи проектобюджет на ЕС за 2016 г. за 144 млрд. евро

Средствата ще бъдат инвестирани за увеличаване на иновациите, създаване на работни места, подпомагане на сближаването между държавите членки

14:50 | 27.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) представи днес проект за бюджет на Европейския съюз (ЕС) за 2016 г. в размер на 143,5 млрд. евро, насочен в подкрепа на възстановяването на европейската икономика и да се съдейства за подобряването на живота на хората в Европа и извън нея.

Средствата ще бъдат инвестирани за увеличаване на иновациите, създаване на работни места, подпомагане на сближаването между държавите членки и между регионите, по-ефективно управление на миграцията и по-нататъшно укрепване на ролята на ЕС като фактор от световно значение.

Предложението включва още вноски за Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на плана за инвестиции за Европа. Днешният проект ще бъде изпратен на Европейския парламент (ЕП) и държавите членки на ЕС, които съвместно трябва да вземат решение за окончателния бюджет.

По повод проектобюджета Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешките ресурси, заяви: „В съвременната икономика е по-важно от всякога парите на данъкоплатците да се използват разумно“. Според нея бюджетът за 2016 г. подкрепя икономическото възстановяване чрез инвестиции за растеж и нови работни места и помага за справяне с външните предизвикателства като миграцията. „Отговaряме на най-неотложните нужди на Европа и се стремим към най-добрите възможни резултати“, допълни Георгиева.

Почти половината от бюджета на ЕС за 2016 г. ще бъдат използвани за стимулиране на растежа, заетостта и конкурентоспособността, като сумата възлиза на 66,58 млрд. евро. Програми, като Механизма за свързване на Европа, ще получат 1,67 млрд. евро, с които се цели подкрепа за приоритетите на политиките на Европейската комисия, например Енергийния съюз и цифровия единен пазар.

Програма „Еразъм +“ – европейската програма в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, получава увеличение от 30% и с новата сума от 1,8 млрд. евро ще помогне на над 4 млн. души да работят и учат в ЕС през 2014-2020 г. Научните изследвания и иновации с програми като „Хоризонт 2020“ също ще бъдат допълнително стимулирани като за повишаване на конкурентоспособността ще бъдат отделени с 11,6% повече от средствата през 2015 г. или 10 млрд. евро. Земеделските стопани от своя страна ще получат общо 42,86 млрд. евро.

За да се мобилизират 315 млрд. евро за инвестиции в Европа, в бюджета са включени 2 млрд. евро за поети задължения и 500 млн. евро за плащания за гаранционния фонд на ЕФСИ. Регламентът за ЕФСИ, включително бюджетните аспекти на новата инвестиционна структура, е предмет на текущи преговори между Европейския парламент и държавите членки.

За 2016 г. са предвидени 833 млн. евро за фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“, двата основни източника на финансиране за мерките в рамките на политиката на ЕС в областта на миграцията и сигурността. Допълнително подкрепена ще бъде и Европейската програма за миграцията, както и агенции като Frontex и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището с цел справяне с днешните предизвикателства, свързани с миграцията.

Бюджетът на ЕС отразява и последните събития в съседните на Европа държави и в останалата част на света. 9,5 млрд. евро (увеличение с 28,5%) са предназначени за подпомагане на способността на ЕС да реагира при външни кризи, като тези в Украйна и Сирия, и да предоставя хуманитарна помощ на хората в нужда. Средствата за Европейския инструмент за съседство и за Инструмента за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 млрд. евро и 2,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още