IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер предупреди за възможни химически атаки от ИДИЛ

Мануел Валс заяви, че не трябва да се забравя възможността организацията да се снабди с химически или бактериологични оръжия

12:11 | 19.11.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Екстремистката групировка ИДИЛ може да се въоръжи с биологични и химически оръжия при бъдещи терористични атаки в Европа, предупреди френският министър-председател, цитиран от Independent.

Мануел Валс заяви, че Франция е изправена пред сериозна заплаха от поддръжници, свързани с нападателите и атентаторите от атаките в Париж в петък, отнели живота на 129 души.

„Не трябва да изключваме нищо“, каза той. „Казвам това, отчитайки всички предпазни мерки. Но всички знаем и не трябва да забравяме, че има риск и от химически или бактериологични оръжия“.

Валс представи проектозакон пред френския парламент, който ще удължи срока на извънредното положение в страната за още три месеца. Проектът ще бъде представен пред горната камара в петък.

Премиерът каза още: „Тероризмът удари Франция не заради това, което тя прави в Ирак и Сирия, а заради това, което е“.

Междувременно френското вътрешно министерство и прокуратурата в Париж заявиха, че остава неясно дали заподозреният ръководител на атаките от миналата седмица в Париж е убит при акцията в сряда или още е на свобода.

Официални лица заявиха, че властите работят, за да определят дали 27-годишният белгийски гражданин Абделхамид Абауд е сред убитите в хаотичната и кървава акция в апартамент в парижкото предградие Сен-Дени, което остави след себе си двама убити и седем задържани.

Полицията стартира операцията, след като получи информация от подслушвани телефонни разговори, наблюдение и сигнали, предполагащи, че Абауд се крие там.

Парижкият прокурор Франсоа Молен заяви, че самоличността на убитите – включително жена атентатор-самоубиец, се разследват, но нито Абауд, нито друг беглец – Салах Абдеслам, са задържани.

Темата можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Te могат, въпросът е дали искат. Все си мисля, че с тези атаки се цели зрелищност с цел всяване на ужас и страх а не толкова избиване на хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Vladi666
преди 8 години
Демек вече са ги снабдили...така ми мязат нещата...дано греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още