IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дават 5 млн. долара за съвети как да спрат търговията на "Ислямска държава"

Войната срещу терористичната организация навлиза на нова територия – финансовата

11:05 | 30.09.15 г. 9
<p>
	Храмът на Бел в Палмира беше унищожен през август от &bdquo;Ислямска държава&ldquo;. <em>Снимката е от юни 2009 г., Ройтерс</em></p>

Храмът на Бел в Палмира беше унищожен през август от „Ислямска държава“. Снимката е от юни 2009 г., Ройтерс

Войната срещу „Ислямска държава“ навлиза на нова територия – финансовата.

Докато терористичната организация плячкосва археологически обекти и завладява петролни находища, САЩ предлагат награда от 5 млн. долара за съвети как да се спре нелегалната ѝ търговия с петрол и антики, предаде CNN.

Контрабандата на „Ислямска държава“ е неин основен източник на приходи, изтъкват от Държавния департамент на САЩ в изявлението, в което обявяват наградата.

„Ислямска държава“ печели милиони долари от контрабандата на петрол и антики, с които финансира бруталните си тактики, посочват американските власти.

„Държавният департамент на САЩ се надява тази награда да генерира информация относно отделни лица или групи, ангажирани с добива, преработката, контрабандата, дистрибуцията и продажбата на петрол и антични предмети, които облагодетелстват „Ислямска държава“, както и информация относно контрабандните мрежи, методи и маршрути“, посочват оттам.

Експерти описват „Ислямска държава“ като най-добре финансираната терористична организация в историята, която привлича бойци от целия свят.

Средствата от контрабандата се използват за различни цели, сред които и за заплати на бойците на терористичната група.

Обявлението за награда идва в същия ден, в който специална комисия в САЩ стигна до извода, че страната губи битката да възпира американци да се включват в редиците на „Ислямска държава“.

Над 25 хил. чужденци са заминали за Сирия и Ирак от 2011 г. насам, за да се бият за „Ислямска държава“ и други ислямистки терористични групи, сочат данни на американските власти.

И макар финансирането ѝ да отслабва, „Ислямска държава“ все още се радва на стабилни приходи. Според консултантската група Verisk Maplecroft приходите на организацията от петрол са се сринали до 500 хил. долара на ден от 1,6 млн. долара на ден миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Е гати наглата пропаганда!Ама то народа го е казал!Не гледай какво говоря, а виж какво върша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Давай смело атанасио!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Потребителя ще си търси частта от данъка която се връща, ше е ясно от кого е купил и колко като количество и накрая ще се стига до всеки който е продал по веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
Да си оправят данъчната система и на данъкоплатците да се връщат част от парите от платените данъци.Така ще е ясно като се тръгне от кого е купил крайния клиент ще се стига до продавача и неговите продавачи от които той е купил.Единственния начин търговията да изсветлее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
СЪВЕТ ОТ МЕН! Спрете да купувате от тях. Дай са 5 милиона, Голям Бял Баща във Вашингтон :D:DАз казах! ХАУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
За СА май скоро ще чуем.Твърде много издънки, като напоследък избитие сватбари в Йемен и 700 стъпкани на Хадж.СА затъна във войната в Йемен и то срещу коренното население съставляващо 80 %, а петрола е все на 45-50 долара за барел.Скоро ще има революция и там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Първи съвет - да ликвидират Саудитска Арабия.Втори съвет - да ликвидират мозъчният тръст в САЩ, който позволи да се създадат предпоставки да се появи ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
Savet nomer 1 Sakriite ofshornite soni i osvetlete kakvi pari se dvigat pres tezi soni Ne e neobhodimo da prashtate amerikanski voinizi va Siria Pratete gi v ofshornite soni sledvani ot armia schetovoditeli finansovi eksperti po prane na pari Samo 6 meseza sled tova s Islamska dargava e svarsheno Tova ne e besplaten savet
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още