IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се финансира Ислямска държава

Джихадистите контролират близо 260 км петролопровод, печелят от робини, сираци и петрол

09:42 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Член на кюрдските сили на сигурност охранява петролна рафинерия.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Член на кюрдските сили на сигурност охранява петролна рафинерия. Снимка: Ройтерс

Жени, вдовици и сираци, продадени на пазара на роби, бизнес на черния пазар на петрол и конфискация на имущество на преследваните малцинства - това са само някои от методите, чрез които Ислямска държава набира средства за финансиране на дейностите си, посочва италианският сайт Terrasanta, цитиран от Corriere della Sera.

Така например бойци на Ислямска държава са задържали десетки семейства от язидското, християнското и туркменското малцинство, опитващи се да избягат от Ирак с полет от летището в Тал Афар, в иракската провинция Ниневия. Всички мъже от семействата са били убити, а жените и момичетата са отведени на тайно място, за да бъдат продадени на пазара в Мосул като робини.

По този начин джихадистите осигурявали още средства за финансирането си. 

Освен това някои от жените са отвличани, за да удовлетворяват сексуалните потребности на бойците на ИД. Такава съдба е споходила най-малко 400 жени язиди от района на град Синджар, посочва изданието.

Голям източник на финансиране на групировката са петролните кладенци и рафинериите. Според кюрдската информационна агенция Рудау фундаменталистите контролират днес седем петролни кладенеца и две рафинерии в Северен Ирак, в това число и в Иракски Кюрдистан. Предполага се, че благодарение на тези "придобивки" джихадистите могат да продават около 10 000 барела петрол на ден, което означава дневна печалба от 12 хиляди долара.

Разпределението на силите в Ирак:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още