IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Младенов: В момента в Ирак има три тежки кризи

Те са хуманитарна, политическа и в областта на сигурността, заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН в Ирак

16:05 | 17.08.14 г. 4
Николай Младенов: В момента в Ирак има три тежки кризи

В момента в Ирак има три тежки кризи. Първата е хуманитарната – с над 1 000 000 вътрешни бежанци в следствие на различните боеве, които текат в страната и над 220 000 сирийски бежанци. Нашата основна задача в момента е да се опитаме да окажем съдействие на тези бежанци. Това каза специалният пратеник на генералния секретар на ООН в Ирак Николай Младенов пред БНР.

Той уточни, че около две трети от бежанците се намират в териториите, контролирани от терористичните групировки, което усложнява операцията.

Бившият външен министър посочи, че втората криза продължава да е в областта на сигурността, тъй като една трета от държавата е под контрола на терористични организации.

„Иракската армия, както и кюрдските въоръжени сили, засега имат нужда от  международна подкрепа и много по-високо ниво на организация, за да могат да се справят. За съжаление, разпадът на иракската армия преди няколко месеца беше много тежък и това позволи  напредъка, който терористите постигнаха през последните седмици“, смята той.

Младенов отчита, че третата криза в Ирак продължава да бъде политическата, въпреки че вече започва да се вижда светлина в тунела – има нов президент, председател на народното събрание и от няколко дни номинация на нов министър-председател.

Джихадистите са заплаха за международния ред и сигурност. Те са финансирани, мотивирани и разполагат с тежко въоръжение, заяви Младенов. Той е категоричен, че трябва да се забрани покупката на петрол от територии, контролирани от терористичните организации, да се спрат каналите на финансиране от други държави и да се нанесат удари по техни цели, позволяващи им да се придвижват между Сирия и Ирак.

Най същественият път обаче е политическият -  ново правителство, което да включва в себе си представители на всички общности в Ирак.

Още за Ирак вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Bones57
преди 9 години
Само да добавя нещо, което за работещите в системата е повече от ясно. Като член на НАТО, родните производители (независимо частни или държавни) не могат да продадат и кламери на "вражеска" страна, без съгласите на НАТО, ЕС и подразбира се САЩ. Оръжията за Либия, Ирак, Сирия и още къде ли не, хвърчаха ИМЕННО с тяхното съгласие и разбира се щедър процент. Толкова по въпроса!И да цитирам Мави. Да ви е.а п.....а м...а, евроатлантици и обикновени п.......и !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
"Освен това източник твърди, че Ислямска държава е започнала да поръчва оръжия и военно оборудване в първите месеци на 2013 година. Хърватия е доставяла БТР-и и ракетни установки, Румъния е продавала основно бойни танкове, а Украйна бойни машини на пехотата. Според същия източник България е предоставяла боеприпаси на групата.Източниците твърдят, че Турция и страни от бивша Югославия са играли основна роля във въоръжаването на джихадистите. Групата е получавала и помощ чрез вербуване в Босна и Херцеговина, България и Косово за войните си в Ирак и Сирия.А от мен, казано на френски, Да ви е.а п.....а м...а, евроатлантици и обикновени п.......и ! ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Вашингтон. Радикалната група Ислямска държава е получавала оръжия от страни от бившия Източен блок, пише американският вестник World tribune, позовавайки се на дипломатически източници.Според тях ислямистката мрежа е купувала противотанкови оръжия, ракети, миномети, защитни облекло и техника за свръзка от европейски държави. Оръжия и оборудване са били изпращани от бивши съветски страни като България, Хърватия, Румъния и Унгария.Ислямска държава е използвала и американски оръжия, заловени в Ирак, но повечето оръжейни доставки е получила от бившия Източен блок в резултат на поръчка, направена преди около година, разказва дипломат.Потокът на оръжия е бил улесняван от страни от НАТО, и в частност от Турция. Разузнавателните служби на държави от Алианса са подпомагали изпращането на пари и оръжия към и от Европа под маскировката на хуманитарни доставки за Сирия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Алоу, Никиту Младенов. Кой финансираше, въоръжаваше и обучаваше същите джихадисти в Сирия? Да не са се пръкнали от нищото?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още