IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ стартира нова пропагандна офанзива

Организацията показа снимка на вероятната бомба, с която е свален руският самолет над Синай

18:59 | 18.11.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ИДИЛ</em></p>

Снимка: ИДИЛ

Терористичната организация „Ислямска държава“ представи снимка на бомба, за която се твърди, че е унищожила руския самолет над Египет. Първоначалната цел на нападението е била друга, твърди ИДИЛ, цитирана от DPA.

Снимка в новото издание на пропагандното списание на ИДИЛ показва алуминиева кутия за безалкохолна напитка, с надпис "Schweppes Gold" и аромат на ананас, в която е била скрита бомбата. В допълнение на снимката има детонатор, кабели и бутон за превключвател. Това представлява бомбата, за която се твърди, че е унищожила руския пътнически самолет "Metrojet Flight 9268" в небето над египетския полуостров Синай на 31 октомври. Всички 224 души на борда загинаха при катастрофата на Airbus A321.

„На 30 септември, след години на подкрепа за идолопоклонника (има се предвид Башар Асад - бел. ред.) във войната срещу мюсюлманите в Шам (Сирия), Русия реши да участва пряко със своите военновъздушни сили в тази война", пишат терористите.

Те са успели да заобиколят мерките за сигурност на летището в египетския град Шарм Ал Шейх. „Бомбата бе контрабандно вкарана на борда на самолета, което доведе до смъртта на 219 руснаци и петима други кръстоносци".

Първоначално организацията планирала да свали западен самолет, но в крайна сметка била избрана руската машина, защото Русия е започнала въздушни удари в Сирия.

Малко след катастрофата на руския самолет на авиокомпанията Metrojet поделение на ИДИЛ в Синай пое отговорност за атентата. Въпреки това терористите не разкриха начина, по който е извършена атаката.

Западни служби по сигурността, особено тези на САЩ и Великобритания, предположиха, че терористичен акт е виновен за падането на самолета. „Възможно е на борда да е вкаран взрив“, заяви и британският премиер Дейвид Камерън.

Руското правителство обаче забави своята оценка за инцидента. Едва през тази седмица директорът на Федералната служба за сигурност на Руската Федерация Александър Бортников заяви, че става дума за атентат. „Еднозначно може да се твърди, че това е терористичен акт“, каза той. Ставало дума за самоделно устройство с мощност до 1 кг в тротилов еквивалент.

Руският президент Владимир Путин обяви, че ще изправи убийците пред правосъдието. Русия ще „се възползва от правото си на самозащита", заяви Путин. Той обяви и награда от 50 милиона долара за издаване на информация за възможния ръководител на атаката.

В допълнение списанието на ИДИЛ публикува снимки, на които са показани двама убити заложници от Китай и Норвегия. През септември екстремистите поискаха откуп за мъжете на 48 и 50 години. Премиерът на Норвегия Ерна Солберг изключи плащане на откуп. Сега ИДИЛ пише, че мъжете са били екзекутирани, след като „техните невярващи народи“ са ги оставили на произвола на съдбата.

Междувременно във вторник сутринта руският президент Владимир Путин е наредил атака с крилати ракети над Ракка, която се смята за "крепост" на ИДИЛ в Сирия. Според френския вестник Le Monde атаката е извършена от руските военни кораби в Средиземно море. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
да би мирно стояло не би чудо видяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Колко му е някой да раздруса кутийката, да види трака ли нещо, усеща ли се да има течност в нея изобщо. Скоро и *** проверка ще въведат сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
дааам ше треа да влизаме само по червило в самолета дибидюс и за всеки случай на всеки по парашут ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
"...метална ос, кабели..." - това не е никаква метална ос - това е детонатор! Проверявайте ги нещата преди да пишете глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още