IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPPR: Рецесията в Европа може да стане постоянна

Според мозъчен тръст шансовете нивата на безработица в съюза да се запазят за дълго са "силно обезпокоителени"

10:44 | 23.11.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Има риск най-лошите ефекти на рецесията в Европа да станат постоянни на места, твърди водещ мозъчен тръст, цитиран от ВВС.

Последният доклад на IPPR коментира високото ниво на безработица и непълна заетост в Европа и твърди, че шансовете те да станат постоянни са „силно обезпокоителни“.

Според тръста нивото на безработица в Европа е 10%, а на непълната заетост – 5%.

Основният проблем на Обединеното кралство обаче е лошата производителност, казва IPPR.

Официалното ниво на безработица в 28-те страни членки на ЕС възлиза на 9,3% през септември спрямо 9,4% през предишния месец. Нивото в 19-те страни част от еврозоната пък е 10,8%, което също отчита спад спрямо 10,9% през август.

IPPR казва, че има риск безработните да бъдат пренебрегнати, тъй като глобализацията и технологичният прогрес води до нови умения, които служителите трябва да придобият.

Докладът предлага, че европейските страни трябва да погледнат към Европа като добър пример за поддържането на умения на работното място и високи нива на производителността.

Германия – най-голямата икономика в Европа, инвестира средно с 50% повече за проучвания и развитие спрямо останалите страни.

Според доклада обучението на вече заетите служителите в Обединеното кралство се е понижило с 4 процентни пункта от 2008 г. насам – най-големия спад спрямо която и да е страна от ЕС.

По отношение на Обединеното кралство IPPR призовава финансовия министър Джордж Озбърн да се въздържи от нови съкращения на финансирането в сферата на образованието и уменията на възрастните.

„По отношение на Обединеното кралство задачата на политиците е да гарантират, че страната продължава да инвестира в развитието на уменията, от които се нуждае, за да се конкурира на световно ниво“, казва Катрин Колбрук, главен икономист на IPPR. 

„Прави впечатление, че участието на възрастните в образованието и обучението в Кралството отбелязва най-голям спад спрямо останалите страни от 2008 г. насам, във време, в което участието се увеличава в по-голямата част на Европа. Инвестициите в уменията на страната трябва да бъдат приоритет за финансовия министър“, допълва Колбрук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
абе то да не запеят Джамии и да не плащат повече социални на тея м.ангусти а рецесията нека да си стои .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Основният проблем за Европа е изграждането на фалшив и неустойчив социален модел, градящ се върху псевдоикономика.Ако един млад българин емигрира в Испания, за да работи земеделие, той го прави, защото ще получава 1200 евара примерно. Той ще ги получава обаче, защото първо отрасъла, в който е зает е субсидиран, извън чисто пазарни принципи и второ в множество по-малко ефективни отрасли, като тези от обслужващата сфера, държавата е заложила твърде висок праг на заплащане! Икономиката се завърта, благодарение на потреблението от страна на последните, В КОМБИНАЦИЯ с потреблението на наслението, което има високи нива на консумация в рамките на системата от социални плащания! Цялата система се "издържа" чрез перманентни дефицити, който сякаш никога няма да се наложи да бъдат покрити!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още