IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият тест за отношенията между Дания и ЕС

В четвъртък в Дания ще има референдум по въпроси, свързани с участието на страната в ЕС

08:13 | 03.12.15 г. 1
<p>
	Министър-председателят Ларс Льоке Расмусен <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Министър-председателят Ларс Льоке Расмусен Снимка: архив Ройтерс

Кой какво казва?

Въпреки че има шест партии, подкрепящи положителния вот (в целия политически спектър, от лявото до дясното пространство), и три партии против (също представляващи и левицата, и десницата) основните действащи лица са министър-председателят Ларс Льоке Расмусен от страна на вота „За“ и председателят на Датската народна партия (ДНП) Кристиан Тулесен Дал с глас „Против“.

Това е странно обаче, тъй като ДНП подкрепя правителството по много въпроси. Правителството бе изненадано, че Тулесен Дал поставя под въпрос надеждността на кабинета и министър-председателя, който наскоро бе замесен в скандал за направени разходи. Това е голям проблем за избирателите, тъй като доверието е политиците никога не е било толкова ниско.

От друга страна министър-председателят твърди, че от най-голям интерес за Дания е да има по-ефективно трансгранично сътрудничество в Европа по отношение на прилагането на закона, докато ДНП се възползва от разрастващата се пропаст между политиците и избирателите. Партиите, подкрепящи отрицателния вот, припомнят предишни референдуми, при които политиците предвиждаха катастрофи, в случай че Дания не се присъедини към ЕС по един или друг въпрос, предупреждавайки за гибелна участ, която така и не се материализира. Такъв беше случаят с вота при присъединяването към еврото през 2000 г. Дори днес повечето датчани, включително тези, които са гласували положително тогава, биха казали, че е добре, че правителството не е получило подкрепа от избирателите в онзи момент.

По време на кампанията се говори много малко за голямата картина и бъдещето на Европа. Партии и от двете страни водят слаби кампании, а дебатът е сведен до два въпроса: надеждността на политиците и дали датската полицията ще хваща по-добре престъпниците в случай на положителен вот.

Кой ще спечели?

Повечето проучвания сочат много близки резултати: около 40% в подкрепа на вота и 40% срещу него, като останалите все още не са взели решение. В момента изглежда сякаш отрицателният вот обаче набира инерция. Партиите „За“ водеха в проучванията допреди около седмица.

Какво ще означава това за Европа?

Не много, което обяснява липсата на интерес от страна на чуждите медии. Дори британската преса, която обикновено следи евроскептичните тенденции, не покрива особено силно референдума за момента. Отрицателен вот обаче ще бъде поредното доказателство за разширяващата се пропаст между Брюксел и хората в Европа.

Какво следва?

В случай на положителен вот Дания ще се присъедини към онези части от правосъдната система на ЕС, към които реши парламентът, отделно от общата политика по миграцията и предоставянето на убежище. В случай на отрицателен вот датското правителство ще има 18 месеца за договарянето на сделка с ЕС, за да остане част от Европол – сделка, която вероятно ще опита да постигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Те си имат достатъчно араби, та се чудя какво са се впрегнали точни от имиграцията и речта на омразата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още