IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият ръст на инфлацията в еврозоната натежа на фондовата търговия в Европа

Фокусът сега е насочен към бъдещите действия на ЕЦБ

19:25 | 02.12.15 г.
Слабият ръст на инфлацията в еврозоната натежа на фондовата търговия в Европа

Песимистични настроения обхванаха голяма част от финансовите пазари в Европа на фона на данните за нищожен ръст на инфлацията в еврозоната през ноември. Сега фокусът на инвеститорите е върху бъдещите действия на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 завърши сесията почти без промяна - с ръст от 0,02% до ниво от 384,33 пункта. Водещите сектори, част от индекса, приключиха без ясна посока под влиянието на по-ниските цени на златото и металите.

Сред големите губещи днес се нареди Arcelor Mittal. Акциите на стоманодобивния гигант поевтиняха с почти 9% до цена 4,205 евро, след като Citigroup сви прогнозата си за представянето на компанията на фондовите пазари. Загуби отчетоха още идруги минни компани, сред които Anglo American и Glencore.

В същото време обаче фармацевтичният сектор е в подем заради прогнозата на Morgan Stanley за поскъпване на акциите на някои от компаниите, сред които Novartis, Roche, Glaxosmithkline и Asta Zeneca.

На червено обаче приключи водещият индекс на Франкфуртската фондова борас - DAX 30. Намалението е в рамките на 0,63% до 11 190,02 пункта. За френския САС 40 денят приключи със спад от 0,18 на сто до стойност от 4 905,76 пункта.

В Лондон настроенията са оптимистични. Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 затвори търговията на ниво от 6 420,93 пункта, което представлява ръст от 0,4%.

В подкрепа на индекса е представянето на веригата пъбове Green King, която беше и една от най-добре представилите се компании в Европа. Акциите й поскъпнаха с 13% до цена от 963 паунда за брой след данни за ръст на приходите с почти 50% пръз първата половина на финансовата година.

Данните за инфлацията в еврозоната станаха причина и за спад на стойността на еврото. На валутните пазари единната европейска валута се разменя за 1,0557 долара, допълва Market Watch. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още