IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече работа, по-малко проблеми

По-бързото включване на търсещите убежище в пазара на труда в Европа ще реши редица проблеми пред Стария континент

21:02 | 11.12.15 г. 8
<p>
	Еритрейски бежанец, взет за чиракуване в Германия.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Еритрейски бежанец, взет за чиракуване в Германия. Снимка: архив Ройтерс

Средната възраст на германците и италианците в момента е 46 години, което е в силен контраст с младата Америка (38 г.), енергичната Индия (27 г.) и детската Етиопия (само 19 г.). Докато Западна Европа застарява, работодатели от всички сектори са измъчвани от недостиг на работна ръка, коментира Economist.

Само в Германия има около 173 хил. незаети работни места за хора с математически и компютърни умения - недостиг, който ще стане почти четворно по-голям до 2020 г. Правителството на Швеция публикува десетки професии, от акушерки до физици, където има остра липса на квалифицирани служители. Автоматизацията може да запълни някои дупки, а мигрантите от източните или южни краища на Европейския съюз (ЕС) може също да помогнат за това. Но пазарите на труда в Европа са непреклонни: работниците не се насочват натам, където са необходими.

Ето защо пристигането на над 1,2 млн. търсещи убежище в Северна Европа тази година има потенциала да се превърне в демографска мечта. (А много други вероятно ще пристигнат през следващата година.) Повечето от новодошлите са млади, дееспособни и искат да работят. Може би една пета от сирийците са с някакво висше образование. Колкото по-скоро бежанците започнат да работят, толкова по-бързо ще дадат тласък на икономиката, ще плащат данъци и ще научат езика и навиците на приемащите ги общества.

Някои европейски компании и индустриални групи вече се възползват от тази възможност. Тъй като младите шведи до голяма степен са се отказали от кетъринга като кариера, следващия месец скандинавските хотели ще започнат проби за готвачи сред бежанците. Правителството на Швеция планира да започне с обучение на 1700 учители – всичките сирийски бежанци, за училищната си система. L’Oréal наема бежанци за стажанти фризьори в Германия. Датски колеж си партнира със софтуерната компания AFAS, за да предложи на бежанци с IT квалификация 6-месечен курс и да ги подготви за работа.

Това обаче са само отделни примери. За да започнат десетките и стотиците хиляди търсещи убежище работа по-бързо, са нужни действия за улесняване на всеки етап от тяхното включване към работната сила. Първият етап е проверка на новодошлите при пристигането им. Техните умения и работен опит трябва да бъде оценен веднага, за да се помогне на работодателите да изберат подходящи служители и да им се намерят жилища. Германската софтуерна компания SAP иска да изгради система за регистриране на уменията и опита на бежанците и да споделя тази информация с компаниите.

Вторият етап е ускоряване на документацията. Официалните лица трябва да взимат решения възможно най-бързо по бежанския статут на хората и да не оставят кандидатите да чакат – в някои драстични случаи, в продължение на десетилетие. На търсещите убежище обикновено им е забранено да работят, а понякога дори да получават уроци за езика, докато все още чакат решение по статута си. Живот в забрава не е от помощ за никого. Всички търсещи убежище, които са регистрирани за чираци, трябва да получават автоматично правото да остават поне до края на чиракуването си. Официално признаване на квалификациите на новодошлите също трябва да става по-бързо: в Швеция е нужно почти година, за да се провери чуждестранна документация.

Третият етап е сваляне на бариерите за навлизане на пазара на труда. Германия, например, принуждава служителите, които се грижат за възрастни хора да завършат 3-годишно специално обучение и да преминат през труден писмен изпит. Нужна е по-голяма гъвкавост. Швеция се опитва да облекчи трудовите си правила в секторите, по които профсъюзите и работодателите се съгласяват, че има дефицит на работна ръка. Страната е по-прагматична по отношение и на езиковите умения: обучаващи се за учители могат да започнат да се подготвят за преподаване с помощта на арабски преводачи, докато в същото време учат шведски. Лекарите с подходящи умения могат да започнат да работят, преди да знаят езика на перфектно ниво.

Подобни мерки не са никак популярни. Но Европа трябва да намери по-голяма работна ръка, а едновременно с това и да интегрира бежанците, които пристигат на тълпи. А това е възможност, с която ще може да убие с един удар два заека.

Повече за бежанската вълна в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
белот
преди 8 години
През стената по границата ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
osoitza
преди 8 години
"ще плащат данъци и ще научат езика и навиците на приемащите ги общества."Това няма да е истина за мнозинството емигранти. Ако езика ще го научат повечето в някаква степен то навиците най вероятно само най младите и то не всички. Освен това тези които станат част от сагрегирани общества няма изобщо да идат на трудовия пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 8 години
ще им даде ... само да докарат до там с лодките :):) на мексиканците как дава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 8 години
обаче никой не се пита защо Европа е толкова стара ... взимайте им по 50-70% от доходите в данъци и после ... ама нямало деца, еми няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Щото те са добре ...Европата не е добре и те помагат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
А,и като е тъй защо страната на неограничените възможности не им даде работа и не ги приеме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Абсурдно е търсещите убежище да бъдат включвани изобщо на трудовия пазар, нито бързо нито бавно. Тези хора трябва да се върнат там откъдето са дошли, когато положението се подобри, а не да им се дават гражданство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Economist наместо да дават препоръки колко заека може да убие Европа , да се съсредоточат в собствения си двор...иначе излиза че Европа не оправдава американските очаквания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още